Västermalms församling

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6504900 E-post till Västermalms församling Webbplats

Rösta i Kyrkovalet 17 september

Den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då får alla Svenska kyrkans medlemmar som fyllt 16 år välja vilka som ska företräda dem de kommande fyra åren. I kyrkovalet avgör du vilka som ska få förtroendet att förvalta Västermalms församlings verksamhet de kommande fyra åren på Kungsholmen och Essingeöarna.

Rösta i kyrkovalet

Det här väljer du till i kyrkovalet. Se filmen (2:03 min).

När är kyrkovalet?

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september.

Vad väljer jag till?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Val till kyrkofullmäktige – ditt lokala val

Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling/pastorat. Här bestäms ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Vita valsedlar. Här kan du läsa om vad nomineringsgrupperna i Västermalms församling vill driva för frågor.

Val till stiftet – regionalt

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. Rosa valsedlar.

Val till kyrkomötet – nationellt

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Gula valsedlar.

är jag röstberättigad?

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Men, du måste också finnas upptagen i röstlängden. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

För Kyrkovalet 2017 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 18 augusti 2017, så senast den dagen ska uppgifter om medlemskap finnas i Kyrkobokföringen.

Hur många är röstberättigade?

Cirka 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar.

vilka kan jag rösta på i kyrkovalet?

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet. Här kan du se vilka grupper och kandidater som ställer upp i kyrkovalet 2017.

När kommer röstkorten?

De röstberättigade får sitt röstkort omkring den 30 augusti 2017.

var kan jag rösta?

På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta i. På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösta i.

Förtidsröstning

Här hittar du lokal och öppettider där du förtidsrösta i Västermalms församling.

Rösta på valdagen

Här hittar du lokaler och öppettider för valdagen 17 september i Västermalms församling.

När presenteras valresultatet?

När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Ansvaret för den slutliga rösträkningen har stiften.

Var finns mer information?

www.svenskakyrkan.se/kyrkoval och röstkortet hittar du ytterligare information.

träffa representanter från nomineringsgrupperna

Vid följande tillfällen får du tillfälle att ställa frågor och ta del av deras tankar och visioner för församlingen för de kommande fyra åren.

5/9 kl 19.00 - Tänkvärd tisdag i Kungsholms kyrka. Kaplansbacken 1. Moderator för samtalet är Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio, chefredaktör och landshövding.

6/9 kl 11.00-14.00 - Sopplunch i S:t Göran, Arbetargatan 21

13/9 kl 12.00-14.00 - Sopplunch på Andrum, Strålgatan 3, Lilla Essingen

Vad vill Jesus med kyrkan och vad vill du?

Vad vill Jesus med kyrkan och vad vill du? Välkommen på hearing inför kyrkovalet i september 2017, söndag 27 augusti, kl. 14:00 i S:ta Clara kyrka, Klara Östra kyrkogata 7-9, Sthlm. Kom och lyssna på de nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkomötet. Flera av dem är dessutom representerade i kyrkomötet under pågående valperiod. Hearingen är mycket viktigt för att du skall kunna bilda dig en egen uppfattning inför valet.

Läs mer här.