"Att ha någon att prata med"

Under augusti och september månad lyfter Västermalms församling det diakonala arbetet. Vi har samlat några berättelser från människor i församlingen. Berättelserna representerar sådant som diakoner dagligen möter i sitt arbete.

Kyrkans diakonala uppdrag handlar om socialt arbete, på Kristi uppdrag. ”Diakoni är uppdraget till kyrkan grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer”.

Att ha någon att prata med

Jag kom i kontakt med kyrkan av en händelse. Jag passerade Arbetargatan 21 och såg skylten om sopplunch i församlingsvåningen. Jag började gå dit och även till Café Hjärtat i S:t Görans kyrka. En stor anledning till besöken i kyrkan är gemenskapen och samhörigheten. Jag lever ensam och jag är glad att jag har nära till kyrkan.

En stor anledning till besöken i kyrkan är gemenskapen och samhörigheten.

Emellertid har tillvaron blivit mer och mer begränsad på grund av en svår höft- och knäproblematik och besöken till kyrkan har nu blivit färre. Jag känner mig nedstämd och inskränkt.  Förut kunde jag bestämma över mitt eget liv, men idag bestämmer livet över mig, eftersom jag inte har rörligheten. Därför uppskattar jag de regelbundna hembesöken jag nu får av diakon, det betyder mycket för mig bara att ha någon att prata med. Mina grannar är fullt upptagna med sina liv, med barn och barnbarn och sommarhus och det är svårt att få nya vänskapskontakter.

Jag har haft ett rikt liv och arbetat många år utomlands, men lönen var knapp och därför är också pensionen knapp. Jag är väldigt tacksam att jag har fått ekonomiskt stöd från kyrkan och därigenom har jag kunnat köpa en dator.

En länk vidare

Församlingens diakoner kan ge stöd till dig i livets olika situationer bland annat genom samtal och de har tystnadsplikt. Diakonerna är också en länk vidare mellan olika vårdinstanser, organisationer och myndigheter-de ger en röst åt dem i samhället som är extra utsatta.

Västermalms församling erbjuder en miljö där människor kan hitta sin förmåga att växa vidare*. Vi har gåvor som har skänkts och stiftelser som vi förvaltar till behövande i församlingen. För dig som är folkbokförd i Västermalms församling finns det möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd. Under 2018 ser förutsättningarna olika ut i församlingsdelarna. Vi träffar alla som ansöker och du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med  Ibland ställs vi inför nya utmaningar eller svåra val i livet. Ibland försöker vi bara få ihop tillvaron.
Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med. I församlingen finns det utrymme för samtal med någon som har tid att lyssna.

Du når diakonerna i Västermalms församling på telefon 08-650 49 00.

*Församlingen erbjuder dig olika platser för att skapa inre harmoni genom våra samtalsgrupper, föreläsningar (föreläsningar på tisdagar om kristen tro eller föredrag som berör våra liv), stilla mässor, retreater, meditationer och rum för bön och återhämtning. Vi har gemenskap för vuxna varannan fredag (ojämna veckor) då vi ser på film tillsammans eller samtalar kring ett tema som vi själva bestämmer. Soppluncher på Arbetargatan och Lilla Essingen på onsdagar. Välkommen in till vårt café i S:t Görans kyrka på tisdagar för att umgås, prata och fika. Där finns det möjlighet till enskilt samtal, att tända ljus eller sitta i stillhet. En lördag i månaden delar vi en måltid (50 kr) tillsammans i församlingshemmet på Stora Essingen innan vi firar Stillhetens mässa i Essinge kyrka (kl.17.00). Om du vill fortsätta gemenskapen efter gudstjänsten på söndagar i Kungsholms kyrka serveras soppa och bröd i församlingshemmet ojämna veckor.

Utställning

Under vecka 35 kan du se utställningen med alla bilder och texter i S:t Görans kyrka.