Kontakt

Västerlövsta pastorat Besöks- och postadress: Skolgatan 6, 74431 HEBY Telefon: +46(224)34190 E-post till Västerlövsta pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Musikgudstjänst med flygelinvigning

Vi inviger Enåkers nya flygel med en musikgudstjänst söndagen den 15 april 18.00. Det blir ett härligt smörgåsbord med musik från olika länder, serverat av Duk-Kyung Chang, Karin Burwick, Urban Olsson samt John och Margarita Långberg. Präst är Ulrika Lindholm. Varmt välkomna till pianofesten i Enåkers kyrka!

Församlingen har fått en ny flygel, som hittat sin rätta plats i Enåkers kyrka. Behovet att köpa in ett nytt instrument uppstod egentligen för länge sedan och efter den omfattande reparationen i kyrkan blev det än mer uppenbart att det gamla pianot måste bytas ut.

Det gamla pianot krävde stämning ganska ofta och många gästspelande artister var missnöjda med instrumentets kvalitet och klang. Församlingsrådet beslutade att komma med förslag till kyrkorådet om att köpa in ett nytt instrument under 2018. Margarita Långberg fick uppdraget att hitta, provspela och köpa in ett instrument, som skulle passa in i kyrkorummet och tillfredställa de krav som bör ställas på pianospel. Instrumentet skulle försköna gudstjänstlivet i Enåkers församling och även möjliggöra att bjuda in gästspelande pianister.

Margarita berättar:

"För 2018 budgeterade kyrkorådet 150.000 kronor för detta ändamål. December 2017 började jag att leta efter, rådfråga olika pianostämmare och försäljare av flyglar samt provspela några instrument i Stockholm och Uppsalatrakten.

Det var inte någon lätt uppgift p g a begränsade resurser. Det är värt att nämna att en ny och bra flygel kan kosta från 300.000 och upp till två miljoner kronor. Begagnade flyglar kostar mindre och kan fungera väl under många decennier utan problem. Det var klart att vi fick sikta in oss på andrahandsmarknaden.

Jag provade några flyglar i Stockholm, men som tur var hittade jag ett passande instrument mycket närmare, nämligen i Uppsala. Estrins piano har ett gott rykte och utför reparationer och renoveringar av flyglar och pianon. Här fanns det ett dröminstrument för den vackra Enåkers kyrka! Helrenoverad och omlackerad har flygeln Grotrian-Steinweg alla egenskaper som jag har letat efter: ett vackert utseende med läckra detaljer, varm och härlig klang, finjusterad mekanik, djup bas och skimrande diskant. Allt detta till ett rimligt pris plus 3 års garanti. Det kunde inte bli bättre!

Grotrian-Steinweg är ett flygelmärke med fina anor från Tyskland. Pianofabriken grundades 1835 av Heinrich Engelhard Steinweg, som senare vid emigrering till USA bytte namn till det mer engelskklingande Steinway. Resten är historia, som man säger i Sverige. Stort grattis, Enåkersborna, för en fin flygel, som ska glädja er under många år framåt!"