Other languages with Google Translate

Kontakt

Västerlövsta pastorat Besöks- och postadress: Skolgatan 6, 74431 HEBY Telefon: +46(224)34190 E-post till Västerlövsta pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Måla ikoner!

Ikoner är heliga avbildningar som används vid andakt och bön. Hos oss kan du lära dig att måla egna! Vi ses en söndag i månaden i Västerlövsta prästgård. Det går bra att hänga på närhelst man önskar – vi fortsätter måla även nästa termin.

En ikon, av grekiskans εικων ("bild"), är en helig avbildning, vanlig inom den ortodoxa kyrkan. Bilden är oftast målad på trä, men även andra media såsom mosaik, sten, textilier och skulpturer förekommer.

Vi tänker att det är bilder av det gudomliga, men även förebilder i tron och bilder inför vilka vi kan ha vår egen personliga andakt, kanske med ett tänt ljus framför.

Vår kyrkoherde Ulrika Lindholm har målat ikoner i över tjugo år och delar med sig av sin erfaranhet.

När Ulrika började måla 1997 var det ovanligt med ikoner i Svenska kyrkan, men med åren och i och med de ekumeniska samtalen har ikoner blivit en del av Svenska kyrkans fromhet.

I Västerlövsta pastorat har vi haft kurser i ikonmåleri i flera år. Vi målar oftast bilder av Kristus, änglarna och Maria, men även bilder från bibliska berättelser.

Höstens kurstillfällen

Vill du lära dig att måla ikoner eller har du målat förut? Du är välkommen oavsett nivå. Har du frågor eller vill anmäla dig? Kontakta Ulrika Lindholm på 0224-341 74 eller ulrika.lindholm@svenskakyrkan.se.

Vi ses följande söndagar klockan 13–16 och målar:
9 september, 7 oktober, 4 november och 16 december

Materialet kostar 800 kronor.

Vi börjar varje träff med gudstjänst 11.00  i Västerlövsta kyrka och fortsätter i prästgården att måla fram till ca klockan 16. Vi tar med oss mat och eventuellt fikabröd medan kyrkan bjuder på kaffe.