Fåglarna signalerar till varandra
Visste du att starar, en fågel som lever i stora flockar som flyger tillsammans, har ett slags system för att de ska kunna flyga åt samma håll? Forskare har upptäckt att varje fågel i starflocken har sju andra fåglar som den kommunicerar med, och de sju har i sig kontakt med sju andra, och så vidare. På så sätt kan de snabbt signalera till varandra hur de ska flyga.
Så kanske vi människor också kan tänka för att få med oss andra människor i arbetet för klimatet. Vi kanske tänker att fåglar är väldigt olika oss, men vi kan lära oss något om livet av dem som lever flygande i luften. Kanske var det därför Gud skapade så många olika sorters levande varelser – för att alla på sitt unika sätt skulle bidra till helheten.
Visa större omsorg om djur och växter
Jesus sa att vi människor ska älska vår nästa som oss själva. Det betyder att vi ska visa lika mycket kärlek till oss själva som till andra vi möter i våra liv. Men vem är det som räknas som ”vår nästa”? Är det bara andra människor, eller kan vår nästa också vara ett djur eller en växt? Om vi även börjar tänka på fåglar och fiskar som några vi hör ihop med, kan det kanske hjälpa oss att visa större omsorg om dem.
Miljögifter och trädfällning påverkar fåglarna
Fiskar och fåglar, och de ekosystem de hör samman med, påverkas på olika sätt av klimatförändringarna och människans sätt att behandla jordens natur. För fåglar finns två stora problem: miljögifter och trädfällning. Miljögifter påverkar fåglar bland annat genom att de dödar insekter som fåglarna behöver till mat. Insekterna dödas för att man ska kunna odla mer, genom att bespruta grönsaker och annat man odlar.
Men när insekterna försvinner får fåglarna inte nog med mat, vilket har gjort att antalet fåglar minskar. Att så mycket skog huggs ned ger inte bara utsläpp av koldioxid. Det är också ett stort problem för de fåglar som bor där, eftersom den natur de behöver för att klara sig försvinner.