Vi tar ställning för allas lika värde!

Med anledning av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Ludvika 1 maj har flera framträdande personer valt att, tillsammans med Dalarnas tidningar och Hédi Fried, överlevare från Auschwitz, ta ställning för att motverka främlingsfientlighet, rasism och nazism.

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister
”Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn förväntar sig att vi gör allt vi kan, och det är därför jag sluter jag upp bredvid alla Ludvikabor som står upp för alla människors lika värde.”

Spendrups genom HR-direktör Einar Botten och varuförsörjningsdirektör Helena Nylén
”Spendrups har alltid haft en mix av människor med olika bakgrund, ursprung och erfarenheter. Vi står upp för alla människors lika värde för vi tror att det gör oss starkare som företag.”

Anna-Karin Andersson, ordförande Grangärde Hembygdsförening och 2:e vice ordförande Sveriges hembygdsförbund
”Jag vill ha en levande hembygd öppen för alla. Där ska vi alla kunna mötas på lika villkor trots våra skiftande bakgrunder. Fruktansvärt att vissa grupper inte inser detta!”

ABB Sverige genom vd Johan Söderström och personaldirektör Maria Brithon Brinck
”För oss på ABB är det oerhört viktigt med mångfald och inkludering. Mångkultur är själva grunden till vår lönsamhet, tillväxt och konkurrenskraft och vi jobbar för allas lika värde.”

Lina Emanuelsson, grundare We Are Dalarna/Clowner Mot Nazister
”Vad är alternativet om man inte tar ställning mot antidemokrater? Antingen står du upp för demokratin och allas rättigheter, eller låter nazisterna ta dom ifrån oss.”

Kaija Holmgren, svensklärare ABB Industrigymnasium Ludvika
”ABB Industrigymnasium driver teknisk utbildning med valspråket ’Vi utbildar för en bättre värld’. Däri ingår även frågorna om alla människors lika värde, demokrati och medmänsklighet.”

Biskop Mikael Mogren, Förintelseöverlevanden Hédi Fried och Gabriel Ehrling ledarskribent på Dalarnas Tidningar

Christer Mattsson, biträdande föreståndare Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet
”Nazismens värderingar medför potentiellt alltid ett hot mot mänskligheten. Motsatsen är den humanistiska bildningen något som jag som forskare och lärare är här för att tala om.”

Gunnar Persson, kyrkoherde Ludvika församling
”För mig handlar kristen etik ytters om att vi i mötet med den andre alltid möter Gud. Det finns en okränkbar helighet i varje människa. Detta heliga får inte offras för vare sig principer eller idéer.”

HåGe Persson, oppositionsråd Ludvika (M)
”Det är viktigt för mig som moderatpolitiker i Ludvika att ta ställning emot rasism och segregation i samhället och för demokratiska uttryck. FÖR ett samhälle där alla får plats.”

Madelene Goldmann, biträdande rektor Lorensberga skola
”Om man kan göra sin röst hörd ska man höras! Jag vill att våra barn och unga ska växa upp i ett samhälle där vi även i framtiden kan vara stolta över att vi lever demokratiskt och jämställt.”

Sheyma Sheikhnur, integrationssamordnare Dalarnas Idrottsförbund
"Vi måste ta rasismen på allvar, arbetet mot rasism och diskriminering behöver synliggöras, intensifieras och prioriteras. Sverige ska präglas av öppenhet, medmänsklighet och respekt för mänskliga rättigheter. Alla positiva krafter måste våga ta ställning mot rasism. Idrottsrörelsen har ett uppdrag att förmedla demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Genom idrott kan nationer, etniska grupper och individer mötas därigenom skapas förutsättningar för ömsesidig förståelse och samverkan."

Maria Strömkvist, kommunfullmäktiges ordförande Ludvika och riksdagsledamot (S)
”För att vårt öppna demokratiska samhälle är värt att kämpa för – alternativet är nämligen en spiral av våld, hat och diktatur. Det har provats i historien – och vi kan konstatera att det är en omänsklig och grym återvändsgränd.”

Göran Törnqvist, rektor Lorensberga skola
”Det är en självklarhet för Lorensbergaskolan att stå upp för den demokratiska värdegrunden och mot de mörka krafter som på fullt allvar har som målsättning att störta demokratin. Tillsammans är vi starkast.”

Carl-Johan Bergman, chefredaktör Dalarnas Tidningar
"När hatet går på gatorna i led är det min skyldighet att visa att jag tror på något annat, på frihet och demokrati, och medmänsklighet"

Lotta Wedman, kommunalråd Ludvika (MP)
"Trots att det som hände i nazisternas Tyskland inte är så länge sedan så verkar det som att många är osäkra på hur man kan bemöta främlingsfientlighet. Nu måste vi tillsammans visa att vi kan stå upp för vad som är rätt."

Anders Wendin, artist
”Jag sprang på gatorna i Ludvika för att komma bort från nazisterna när jag var liten. Jag drömde om att sjunga och att fly. Nu när nazisterna är tillbaka på gatorna kommer jag hem och sjunger. Men jag springer inte längre.”

Marcus Hjelm, regional samordnare mot våldsbejakande extremism
“Samhället har tagit demokratin för given en längre tid. Jag ser mötet 1 maj som en möjlighet att påbörja ett långsiktigt arbete som inte avgränsas till temadagar och manifestationer.”

Gabriel Ehrling, ledarskribent Dalarnas Tidningar:
”För att vi måste se Förintelsen som mer än en påminnelse om förföljelsen av judar. Förintelsen är en varning om vad som kan hända oss alla om nazister och fascister får bestämma.”

Linnéa Claesson, handbollsspelare och skribent:
"Aldrig är tiden vi låter hatet vinna över kärleken.
Aldrig är tiden vi låter rädslan ändra oss, förstöra oss, förgöra oss.
Aldrig är tiden vi slutar stå upp för det vi tror på.
Aldrig är tiden vi låter oss tystas av dom som vill kväva våra röster.
Aldrig är tiden vi slutar skrika inga rasister på våra gator.
Aldrig är tiden vi ställer oss i ledet för att inte utsättas själva.
Aldrig är tiden vi slutar kämpa för frihet.
Aldrig är tiden vi ger upp."