Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Varför har prästen så konstiga kläder?

Barn i Västerås stift ställer frågor om livet och döden till biskop Mikael Mogren i ny bok.

Varför har prästen så konstiga kläder? är en av frågorna i Mikael Mogrens nya bok, med samma namn. Biskopen i Västerås stift svarar på frågor från barn i Västmanland och Dalarna och ställer i sin tur frågor till barnen. Dialogen blir en bok om barns tro, tankar och andlighet.

– Det är viktigt att tala om tro med barn, liksom med alla människor, därför att det är en avgörande del av att vara människa. Det är en gnistrande, vibrerande, spännande värld som stängs om man inte får uttrycka eller inte tas på allvar, säger biskopen.

I boken får barn i åldern 3 till 13 år komma till tals och ställa frågor om livet, döden och allt däremellan. 

– Barn är ofta rakare än vuxna. De bäddar inte in lika mycket och vågar inte sällan vara allvarligare än vi vuxna, säger Mikael Mogren.  

I boken svarar biskopen på frågor som Varför finns mobbare? Vad händer efter att man har dött? Kunde Jesus trolla? Han svarar personligt utifrån sin egen tro och möter även varje barns fundering med en fråga tillbaka.

– Barn har ofta har nära till det andliga och gudomliga. När barn själva får sätta ord på den värld de lever i, blir det barns teologi, alltså barns ord om Gud, säger Mikael Mogren. 

Varför har prästen så konstiga kläder? ges ut på Verbum förlag. 
Läs om boken på Verbums webbplats.

Här kan du hämta ett beställningsblad för boken (pdf).

Mikael Mogren biskop i Västerås stift sedan 2015. Han har bland annat gjort sig känd för att måna om barnens plasts i kyrkan och samhället. Mikael Mogren har tidigare gett ut flera böcker, bland annat 100 frågor om Gud och 200 svar (2016) Hemma i heliga rum (2015), Tusen år till (2014) och Livets helighet (2013). 
Läs mer om Mikael Mogren här.