#vardeljus, upprop mot sexuella övergrepp i Svenska kyrkan

Över 1 300 kvinnor i Svenska kyrkan har publicerat uppropet #vardeljus.

Uppropet #vardeljus, som är ett initiativ från enskilda kvinnor i Svenska kyrkan och en del av #metoo har i dag publicerats i Kyrkans tidning.

Kvinnorna bakom uppropet har skapat en blogg, #vardeljus där olika berättelser kommer att publiceras.

Här kan du läsa biskop Mikael Mogrens uttamalande om uppropet.

Här kan du läsa ärkebiskop Antje Jackeléns uttalande om uppropet.

I Svenska kyrkan är det nolltolerans mot sexuella övergrepp. Om du som anställd, förtroendevald eller församlingsbo har utsatts för sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan så är det viktigt att du berättar om det omedelbart.

I varje stift finns kontaktpersoner som är aktiva i arbetet för att förebygga övergrepp. Kontakta dem så får du stöd att gå vidare.

Västerås stifts kontaktpersoner:

Lotten Englund