Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ung i den världsvida kyrkan Erfarenheter för livet

Johanna Weinberg och Erik Bohm berättar om kulturkrockar, värdechocker, omskakande möten med människor i utsatthet, men också hoppfullheten i att få vara med och göra skillnad. De var båda inbjudna till en inspirationsdag för internationella ombud i Västerås för att berätta om sina erfarenheter från Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan.

– Det är så givande att få höra deras perspektiv på länderna de besökt, säger kontraktsprost Mari Jansson som är med och arrangerar den årligen återkommande inspirationsdagen som i år hålls i Gideonsbergskyrkan i Västerås. Ett stående inslag är att ha med ungdomar som deltagit i utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan. Den här gången var det Johanna och Erik som berättade om sina erfarenheter från Costa Rica respektive Filipinerna där de bland annat fått se Svenska kyrkans internationella arbete på plats.
– Mötet med stipendiaterna ger våra internationella ombud en viktig kunskap om hur de insamlade medlen kommer till nytta och inspiration att fortsätta arbetet för en bättre värld, säger Mari.

Att dela med sig av erfarenheterna från utbytet är en del av uppdraget för de som deltar i Ung i den Världsvida kyrkan.
– Hittills har jag haft fem föreläsningar om mitt utbytte och jag planerar att åka ut till fler församlingar och även till skolor och olika typer av arrangemang, berättar Erik.

Johanna och Erik är båda mycket nöjda med sina utbyten och uppmanar andra ungdomar att ta chansen.
– Det är en fantastisk möjlighet med väl förberedda och planerade kurser, men också en chans att uppleva en annan kultur och möta nya perspektiv, säger Johanna.
– Man lär sig otroligt mycket om sig själv och sin egen kyrka. Det är en fantastisk erfarenhet som jag kommer ha användning för hela livet. Det är ett häftigaste och roligaste jag gjort, säger Erik.

Text: Ann Löfqvist
Bild: Mari Jansson

ANSÖKAN
Är du mellan 18 och 30 år och vill söka till Ung i den Världsvida kyrkan? Läs mer på sidan om internationellt arbetet. Sista ansökningsdag för höstens utbyte är den 15 mars.