Patriark invigde utställning

Tillsammans med den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Aphrem II invigde biskop Mikael Mogren i söndags, den 30 september, domkyrkans stora Rudbeckiusutställning ”Himmelen och solen följer jag och intet lägre”. En utställning om biskopsparet Johannes Rudbeckius och Malin Hising.

Det var något av en folkfest utanför domkyrkan när patriark Ignatius Aphrem II i strålande höstsol anlände till domkyrkoplan i Västerås. Invid kyrkväggen stod den lokala syrisk-ortodoxa församlingens scout- och musikkår uppställd och glädjen var uppenbar när patriarken med ett varmt leende stannade till hos barnen.

Det är också den glädjen och gemenskapen som bär honom och de kristna i Mellanöstern menade patriarken när han beskrev situationen i Syrien.

- När du går ut på gatan vet du inte om du kommer levande hem igen, sade patriarken. Men vi hittar styrkan i vår tro. Vi är alla tillsammans delar av Kristi kropp. Nu är det långfredag men vi tror alla på att det en dag kommer en påskdag. Men jag skulle önska att de kristna i väst gjorde än mer för att lyfta vår situation.

Han är kyrkoledare i ett område där kristendomen en gång föddes, patriark av Antiochia, den plats där enligt Apostlagärningarna ”lärjungarna för första gången fick heta kristna”. Nu leder han en kyrka där medlemsantalet sjunker och där många flyr för sina liv undan kriget. Regionen töms på människor som skulle behöva vara kvar.

- Vi har funnits här i 2000 år, konstaterar han. Nu flyr många, inte bara kristna utan även muslimer. Det som händer i Mellanöstern idag beror inte på religion eller religiösa motsättningar. Vi har levt tillsammans i mer än 1000 år. Krigen beror på intressen utifrån.

Kommer de som flytt tillbaka den dag kriget är slut. En svår fråga att svara på, menade patriark Ignatius Aphrem.

- Jag tror inte att alla återvänder. Kanske de som finns i närområdet; Libanon, Jordanien, Turkiet. Men har du etablerat dig i USA eller Australien finns det nog ingen anledning att flytta tillbaka. Vi kristna är sända att göra världen till en bättre men helig plats. Vi har inget annat val än att älska människor för vad de är, oavsett tro.

Han hade också ett handfast råd för den som vill engagera sig till stöd för utsatta människor i Syrien och Mellanöstern.

- Arbeta genom de lokala kyrkorna! Vi finns på plats.

Biskop Mikael Mogren gladdes över patriarkens möjlighet att finnas med redan i inledningen av Rudbeckiusåret. Detta för att lyfta fram Johannes Rudbeckius som en ekumenisk föregångare. När Rudbeckius år 1617, som kung Gustav II Adolfs rådgivare,  formulerade fredsfördraget i Stolbova skrev han in garantier för de rysk-ortodoxa kristnas religionsfrihet, rätten att behålla kloster och gudstjänster, präster och kyrkliga seder. Nu öppnas alltså en utställning om biskopsparet Rudbeckius som kommer att finnas i domkyrkans skattkammare under hela det kommande Rudbeckiusåret.