Om Mikael Mogren

Mikael Mogren är född år 1969 och uppväxt på ett småbruk mellan Åmmeberg och Zinkgruvan i Närke. Sedan september år 2015 är han Västerås stifts 67:e biskop.

Mikael Mogren har studerat teologi i Uppsala, Tübingen och Harvard.  Han är teologie doktor och filosofie magister. Mikael har även en bebyggelseantikvarisk utbildning.

Mikael är prästvigd i Strängnäs stift år 1996. Han har erfarenhet som församlingspräst från Södertälje, Hammar, New York och Uppsala. År 2011 tillträdde han en tjänst som stiftsadjunkt i Västerås stift.

Mikael Mogren har undervisat i teologi vid Uppsala universitet och vid den Protestantiska fakulteten i Paris. Han var fram till sin biskopsvigning ledamot av Kyrkomötet sedan år 2006 och har suttit i gudstjänstutskottet och i den Teologiska kommittén.

Åren 2008 - 2013 var han samtalsledare under Almedalsveckan i Visby och fick år 2008 PR-byrån Westanders pris för sin opinionsbildning. Han är författare till ett flertal böcker som Hemma i heliga rum (2015), Livets helighet (2013),Ljusbärare (2014) och När änglar kraschlandar (2013). Han har även medverkat i en antologi om kyrkan som kulturbärare; Tusen år till (2014).

Mikael Mogren har suttit i styrelsen för studieförbundet Sensus och styrelsen för Arbetets Museum,

Svenska kyrkans största framtidsutmaningar beskrev han i samband med att han valdes till biskop som "De är de samma som i hela det svenska samhället. Vi är en del av den planet vi bor på : miljöhotet, migrationen, strukturella och ekonomiska orättvisor, krigen. Varje nyhetssändning är fylld med det svenska samhällets oro, och i bakgrunden hörs vapenskramlet från närområdena. Kyrkans egen och kanske mest specifika utmaning är påkristningen: vi ska djupförankras i den levande Guden så att vi får mod och kraft att vara ljus och salt i världen."