Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Minnesplatta över folkmord

Västerås stift vill i samarbete med Västerås pastorat medverka till att ett minnesplatta kommer till stånd i Västerås över folkmordet i det dåvarande Osmanska riket, nuvarande Turkiet, 1915. Västerås pastorat har erbjudit mark för att sätta upp ett minnesmärke vid antingen Mikaelikyrkan eller Tomaskyrkan i Västerås.

Närmare två miljon människor, främsta armenier men även syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker mördades genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd.
Det finns många ättlingar till folkmordets offer i Sverige, och självklart även i Västerås. För dem är det viktigt att folkmordet uppmärksammas, menar biskop Mikael Mogren som engagerat sig i frågan om ett minnesmärke. 

Läs biskop Mikael Mogrens debattartikel i Vlt om minnesplattan
https://www.vlt.se/artikel/debatt/debatt-kyrkan-ger-plats-for-folkmordsminne-i-vasteras

Hör en intervju i Sveriges Radio med biskop Mikael Mogren om minnesplattan (ca 30 sekunder in i sändningen)
https://lyssnaigen.sr.se/ljudit/p4_vastmanland/nyheter_p4_vastmanland/2019/03/nyheter_p4_vastmanland_20190306_1230_96.m4a?start=;;total_SS_start