Foto: Ann Löfqvist

Ludvika stod upp för medmänsklighet

Här kan du se bilder från Ludvika församling på första maj.

Samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade besökt ett par tusen personer församlingens familjedag på temat Störst av allt är kärleken och två gudstjänster som på olika sätt lyfte vikten av tolerans och medmänsklighet. Även i år besökte biskop Mikael Mogren Ludvika på 1 maj för att ta ställning för alla människors lika värde.

Kärleken störst av allt i Ludvika

Samtidigt som Nordiska motståndrörelsen demonstrerade på Ludvikas gator firade Ludvika församling gudstjänst för alla människors lika värde och fyllde församlingshemmet till bristningsgränsen med en familjedag full av glada
skratt. Runt 2 500 personer, varav många barnfamiljer, slöt upp.

– Det är helt fantastiskt, säger en upprymd Daniel Janson Braks, präst i Ludvika församling, när han tar en kort paus efter att ha uppträtt som trollkarl på scenen i
församlingshemmet.
Daniel är en av initiativtagarna bakom familjedagen. Han berättar att församlingen ordnande en liknande dag på första maj förra året, som även den sammanföll med nazisternas demonstration.
– Då var det många som kom, men i år är vi ännu flera. Framför allt ser jag flera barnfamiljer här. Jag tror att vissa var lite rädda för att det skulle hända saker som kunde skrämma barnen förra året och därför valde att stanna hemma. I år har budskapet om att kyrkan här är en trygg och trevlig plats att vara på den här dagen spritt sig.
Daniel tror också att det positiva budskapet om medmänsklighet och tolerans lockar många att komma.
– De vi pratat med säger att de är glada över att kyrkan är en plats där de kan få vara för något positivt, istället för emot, säger han.

Johanna Weinberg, som är dagens konferencier på scenen håller med.
– En sån här dag är det viktigt att visa på att kärleken och medmänskligheten är viktig. Alla likas värde går före allt annat, säger hon.
Johanna är en av 70 volontärer som är med och gör familjedagen möjlig. Hon var med och jobbade även på förra årets familjedag.
– Jag sjunger i en kör i församlingen och såg reklam för familjedagen på Facebook. Jag tänkte att där vill jag vara med och hjälpa till och tog kontakt med diakonen i församlingen som jag visste var med i arrangörsgruppen.
Familjedagen och gudstjänsterna är ett samarbete med flera olika församlingar i Ludvika och även ett antal frivilligorganisationer, och i år även Ludvika kommun.

Helena Facchini är pastor i Högbergskyrkan i Ludvika (Equmeniakyrkan) som för andra året i rad är med och arrangerar familjedagen och gudstjänsterna. Hon är mycket nöjd med samarbetet.
– Efter mässan idag var det många som kom till mig och sa att det är gott att se att olika samfund samarbetar. Det är så kyrkan ska vara, var det någon som sa. Sedan har familjedagen lett till att vi samarbetar kring andra saker också, till exempel Medmänniska i valtider i höstas, då vi fanns med bland valstugorna på torget, och Tillsammansdagen i februari då vi var i ett köpcentrum och riktade oss mot ensamma.
Många lokala företag har också valt att stötta familjedagen med olika produkter som kaffe, popcorn, glass och gosedjur till fiskdammen och även med pengar.
– Många besökare är förvånade och glada över att all mat och alla aktiviteter är gratis här idag.
Det hade inte varit möjligt om vi inte haft våra sponsorer, konstaterar Daniel.
Familjen Avalos besöker församlingshemmet för första gången den här dagen. De står i kö och väntar på att få smaka nygräddat tunnbröd som Röda Korsets frivilliga bakar.
– Vi var ute på stan och såg att det fanns en hoppborg här och gick hit. Vi märkte att alla var trevliga och att det fanns gratis glass till barnen, säger David Ernesto.

Dottern Maria tycker att glassen och popcornen är det bästa, liksom gnuggisarna med texten Störst av allt är kärleken. Familjen kommer ursprungligen från El Salvador och känner sig hemma i den kyrkliga miljön, även om de formellt sett är katoliker.
– Vi kommer att komma tillbaka hit till församlingen flera gånger, säger Davis Ernesto och konstaterar att tunnbrödet är gott och påminner om den sydamerikanska motsvarigheten tortilla.
Och det lär bli fler familjedagar att besöka.
– Nu har familjedagen blivit etablerad och känd i Ludvika. Vi får otroligt mycket bra respons och det märks att den bidrar till en positiv bild av kyrkan. Vi hoppas att vi kan fortsätta att arrangera familjedagen på första maj, varje år, säger Daniel.
Text: Ann Löfqvist