Leksacer

Med utgångspunkt från några viktiga artiklar i FN:s barnkonvention och Jesus relation till barnen i evangelierna har Västerås stift under ett antal år producerat material, utbildningar och leksaker.

Dessa är tänkta att vara till hjälp och stöd i kyrkans möten med barn, skola och vårdnadshavare.
Allt material är producerat med väldigt hög kvalité i såväl utförande, materialval som tanke.  Vi vill ge möjlighet till berättande och undervisning samt att på ett tillgängligt sätt behandla det som rör livets riter och livsfrågor som är relaterade till dessa.

Kyrkbok
En gudstjänstbok för barn. Innehåller bilder och korta berättelser om kyrkorummet och högtiderna. Liknar psalmboken i form och känsla.

Älvskolan
Inspiration och konkreta idéer för att skapa relation till naturen och präglas av skratt, nyfikenhet, allvar och förundran. För 6-9 år.

Prinsesskolan
Fyra samlingar om makt, skönhet, mod och kröning. Vuxna och barn får lära sig mer om sig själva och varandra i en magisk värld. För barn 4-6 år.

Hallå, barnen och kyrkan Sören Dalevi formulerar teologi och tankar om de utmaningar som kyrkan ställs inför i mötet med barnen.

Kycklingmamman
Hönan med sina kycklingar är en bild hämtad från Matt 23:37 och Luk 15:4-7. Bilden är starkt levande i kyrkor i andra delar av världen, inte minst Palestina. Den är utmärkt att använda vid andakter med barn och för att låta barnen upptäcka ett kyrkorum eller för att berätta om Guds kärlek och omsorg. Hönan och kycklingarna är av mycket hög kvalitet. I paketet ingår en höna och tolv kycklingar, samt 10 ex av en liten bok att läsa högt ur eller dela ut till barn att läsas hemma. Boken går också att beställa separat.

Nallen
Nallen är ett enkelt sätt att för barn berätta om kyrkoårets färger och prästens kläder. Kanske sitter den i kyrkans vapenhus och välkomnar gudstjänstbesökaren med en förklaring till dagens färg. Den kan också vara den som får lyssna på barnets innersta hemligheter i kyrkbänken. Nallen är av märket Steiff och är det främsta marknaden kan erbjuda gällande kvalitet, säkerhet och tystnadsplikt.

Orgeln
Med utgångspunkt i det riktigt lilla barnets lek har vi försökt göra orgeln tillgänglig för utforskande och skapande. Med den här ljudlösa orgeln kan barnet berätta kyrkans berättelser och komponera egna (precis som de stora mästarna). Först och främt är det en leksak för barnet som just upptäckt sambandet mellan kroppens rörelse och påverkan på omgivningen. När det lilla barnet trycker på tangenten händer något med kyrkorummet. Orgel är framtagen av orgelbyggare Martin Hausner. Figurerna är utbytbara för att bredda antalet bilder och berättelser.

Leksacer
Ett "altarskåp" där barn och vuxna kan hitta alla de saker som används i gudstjänster. Det är en pedagogisk, inspirerande och lekvänlig miljö för barn i alla åldrar. En miljö som harmonierar med kyrkorummet, dess symbolvärld och övrig utsmyckning. Här kan man klä ut sig till biskop, präst eller diakon. Man kan leka dop, nattvard, vigsel eller begravning och fritt söka sig fram i kyrkans värld.

Böckerna kan beställas direkt i webbshopen

Kontakta Pontus Jyrell för information och beställning.

Pontus Jyrell

Stiftskonsulent för barn- och ungdomsarbete

SMS: 070-208 15 07