Kvinnofridsbrottsmisstänkte prästen tagen ur tjänst

På morgonen den 10 november togs den präst i Västerås stift som misstänks för kvinnofridsbrott ur tjänst av kyrkoherden i den aktuella församlingen.

Biskop Mikael Mogren står bakom kyrkoherdens beslut.

– Vår strategi fram till nu har varit att hålla den här personen sysselsatt för att i möjligaste mån hålla honom borta från de utsatta kvinnorna och barnen medan utredningen pågår, men nu har det kommit fram ny information som ger oss anledning att omvärdera den strategin. Med hänsyn till de inblandade kan vi inte gå in på vad det är för information, säger biskop Mikael Mogen.

Den misstänkta prästen lämnar alla sin arbetsuppgifter med omedelbar verkan. Beslutet att ta honom ur tjänst kommer att omprövas löpande enligt arbetsrättsliga regler.

Domkapitlet, den kyrkliga insats som hanterar den här typen av ärenden, avvaktar den rättsliga processen.