Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift Webbplats

Karl Cederqvist-stipendiet

Vet du en ung person, eller en grupp ungdomar, i stiftet som i stort eller smått visat ett enagemang för en bättre värld? Gör en nominering till Karl Cederqvistpriset 2017.

År 2011 inrättades ett Karl Cederqvist-stipendium i Västerås stift. Det ska gå till en ung människa i stiftet (under 20 år), eller en grupp i stiftet, som har ett internationellt engagemang. Någon/några som på ett eller annat sätt visat ett engagemang för en bättre värld. I stort eller smått.

Stipendiet består av en penningsumma och ett diplom. Det delas ut i månadsskiftet maj/juni.

Tidigare pristagare
År 2011 fick Näsby församlings miniorer och juniorer stipendiet för sin loppmarknad ”livsloppan”.

År 2012 fick Elin Enochsson, Svärdsjö, stipendiet för sitt engagemang för den världsvida kyrkan och för sin bok ”Utomi”.

År 2013 fick Malung-Sälens scoutkår stipendiet för sitt arbete att ge ungdomar en internationell förståelse.

År 2014 fick Svenska Kyrkans Unga i Hedemora och Avesta stipendiet för sitt stora engagemang i relation till ungdomar i Lebombostiftet, Moçambique.

År 2015 delades stipendiet mellan Svenska Kyrkans Unga i Mora för sitt mångåriga arbete med ensamkommande flyktingbarn och Emmely Graje som arbetar med att stödja ett lokalt barnhem i Ghana.

År 2016 fick Grythyttans församlings konfirmander stipendiet för sitt engagemang i Svenska kyrkans internationella insamlingar samt för konkret stöd till flyktingbarn på hemorten.

Så nominerar du
Nominera din kandidat senast den 21 april 2017 via mail till Lotta Söderberg.

Sänd in ett namn och en kort motivering.

Vill du veta mer, ring Cecilia Redner, tfn 070-378 61 69 eller
Pelle Söderbäck, tfn  070-520 03 85.

Om Karl Cederqvist
År 1854 föddes Karl Cederqvist i Spannarboda, Fellingsbro. Han jobbade en tid som dräng på Finnåker men livet förde honom vidare. År 1904 kom han till Addis Ababa i Etiopien för att delta i en missionsexpedition längre in i landet. Men han kom för sent, expeditionen hade redan lämnat staden. Karl beslutade sig för att stanna och startade en verksamhet med skola och sjukvård. Han arbetade med barn och slogs   för de fattigas rätt till ett värdigt liv. Karl Cederqvist följde sina drömmar och kämpade för det han trodde på. Han är en av de tidiga pionjärerna i det som idag är en av världens största lutherska kyrkor; Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien.