Jenny ska dela tro och liv på Filippinerna

I dagarna anländer Svenska kyrkans stipendiater i Ung i världsvida kyrkan till kristna församlingar och värdfamiljer runt om i världen. En av dem som fått möjlighet att dela tro och liv i en systerkyrka är 27-åriga Jenny Eriksson från Västerås som ska vara på Filippinerna under tre månader.

– Det är häftigt att få möjlighet att dela någon annans vardag. Det är inte som en semesterresa. Vi kommer att bo i en familj och komma människor inpå livet, säger Jenny om sin resa.

Jenny är 27 år och har varit aktiv i församlingen i Tomaskyrkan i Västerås sedan hon var fem år. Just nu är hon engagerad i Tomasdraget, en kör för personer med funktionsvariationer. Hon har också ett starkt engagemang för internationella frågor.

– När jag var yngre var det min dröm att åka till Mocambique och arbeta som sjuksköterska. Det var därför jag valde att läsa omvårdnad med inriktning på bistånd och internationella relationer på gymnasiet och sedan utbilda mig till sjuksköterska.

Drömmen om Mocambique har hon ännu inte förverkligat, men hon är glad att få resa ut som stipendiat i Ung i den världsvida kyrkan. Det är en möjlighet som hon funderat på under flera år.

– Jag missade att skicka in en ansökan förra året, så när jag såg en annons på Facebook om att det bara vår någon dag kvar till årets ansökningstid gick ut skyndade jag mig att skriva en ansökan och hitta referenser.

På Filippinerna kommer Jenny bland annat att besöka Svenska kyrkans samarbetspartner Bahay Tuluyan som arbetar för att förbättra gatubarnens situation i Manilla. Hon ska också göra ett projektarbete.

– Jag vill undersöka hur sjukvården fungerar på Filippinerna, besöka olika sjukhus och jämföra, säger Jenny.

När hon kommer hem ska hon föreläsa om sina erfarenheter från Filippinerna och hjälpa till att sprida information om Ung i den världsvida kyrkan. Men Jenny vill gå längre än så.

– Jag vill engagera fler människor i det här, inte minst ungdomarna i Tomaskyrkan, och avsluta med en stor insamlingsgala i maj nästa år.

Ung i den världsvida kyrkan

Svenska kyrkans utbytesprogram för unga vuxna 18–30 år. Deltagarna får dela vardagslivet, och engagera sig i kyrkan och samhället under tre månader i Brasilien, Costa Rica, Filippinerna eller Tanzania. Förutom Jenny Eriksson åker även Isac Aspberg på höstens utbyte via Västerås stift. Isac kommer från Stockholm och har sin kyrkliga hemvist på Stiftsgården i Rättvik. Han kommer att besöka Brasilien.