Biskop Mikael: "Jag åker stolt och stärkt från Ludvika"

Den 31 augusti samlades en mängd företrädare för civilsamhälle, media, myndigheter och näringsliv på nationell, regional och lokal nivå i Ludvika för att utbyta erfarenheter och gemensamt samtala om hur ett effektivt förebyggande arbete för tolerans och mot extremism kan se ut.

Svenska kyrkan i Ludvika, Dalarnas tidningar och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet anordnade mötet, där också Mikael Mogren deltog. Medias roll i det demokratiska samhället diskuterades, samt hur samhällets olika aktörer, tillsammans och var för sig, kan agera för tolerans och verka förebyggande mot hat, extremism och främlingsfientlighet.

”Ludvika församling gör en stor insats. Vår kyrka har kompetenta medarbetare, bra lokaler, stabil grundsyn och kan förena andra samhällskrafter som vill utveckla det demokratiska samhället”, säger biskop Mikael Mogren efter mötet. Jag åker stolt och stärkt från Ludvika. Där har olika aktörer på orten klivit fram och börjat samverka.”

Hedi Fried, överlevare från Förintelsen och en av initiativtagarna till mötet talade till de församlade med ett tydligt budskap:
”Människor kan ställa till med mycket, men det är människor som kan reda ut det också. Vi är många, vi står emot och vi är inte rädda. För rädsla förlamar.”

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister företrädde regeringen och menade att man nu bereder ett lagförslag för att kunna förbjuda nazistisk organisering: ”Vi vet nazismens väsen, vi vet nazismens mål, och vi ger inte upp”