Avesta Grytnäs och By Folkärna blev Årets möjliggörare

När Avesta Grytnäs och By Folkärna pastorat hade gemensam vårfest för ideella medarbetare bjöd kvällen på en överraskning. Representanter från Västerås stift kom på besök och delade ut priset Årets möjliggörare till de båda pastoraten för deras samarbete över församlingsgränserna och för nya verksamheter som möter nya behov.

– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för det arbete man gör, säger Madeleine Ingmarstedt, kyrkoherde i Avesta-Grytnäs pastorat.
Ingrid Öberg Hägg, kyrkoherde By-Folkärna, tycker också att det är roligt – och menar att det är extra viktigt för pastoratens alla frivilliga medarbetare.

Ett exempel på verksamhet som pastoraten får priset för är Möteslokalen, en mötesplats mitt i shoppingstråket i Gallerian i Avesta där anställda, förtroendevalda och ideella från båda pastoraten jobbar sex dagar i veckan för att möta människor och visa upp kyrkan på en ny plats. Pastoraten samarbetar också genom att varor från S:t Mary i Krylbo säljs i lokalen.

– Det är ett plusvärde att anställda, förtroendevalda och frivilliga lär känna varandra i verksamheten i Gallerian, konstaterar Ingrid.
Ett annat projekt som ligger till grund för priset är uppsättningen av körverket Carmina Burana – Manifestation för möte och mångfald, ett stort projekt med många nedverkande i förberedelser, tillverkning av dräkter och spridning av information på flera språk och två konserter i Folkärna kyrka som inte hade varit möjligt utan samverkan.

Ingrid och Madeleine tror att hemligheten bakom pastoratens lyckade samarbeten är att det de inte samarbetar i allt utan väljer projekt och verksamheter där de vill samma sak.
– Sedan bygger det också att det finns många engagerade personer som lägger ner sin själ i arbetet, säger Madeleine.

Jurys motivering
Priset tilldelas pastoraten för:

… modet att pröva nya vägar att vara kyrka i vår tid.

… förmågan att skapa nya verksamheter och mötesplatser som möter nya behov.

… vilja och uthållighet i att skapa långsiktiga och hållbara samverkansformer över församlingsgränserna.

… innovativa lösningar för att införliva nya arbetsmetoder och arbetssätt i ordinarie verksamhet.

… ambitionen att engagera såväl anställda som förtroendevalda och ideella i verksamheten.