Stiftskonfirmanddag på Finnåkers kursgård 14 maj 2022
Foto: Nadine Minner

Älskad, stiftskonfirmanddag på Finnåker!

I en orättvis värld är det viktigare än någonsin att stå upp för rättvisa och fred, mot orättvisor och krig. Ungdomar från hela Västerås stift samlas och gör just det.

Peppar varandra, rätar krökta ryggar och gör något konkret för att göra världen bättre. Och har väldigt roligt tillsammans under tiden. Dags för Älskad, med temat ”Rise up!” 

Hundratals konfirmander samlas på Finnåkers kursgård. Det är försommar i luften, det doftar nyutslagna blommor, färskt gräs och, givetvis, varmkorv. 

Det är en utmaning för var och en av oss att resa sig igen när livet inte riktigt blev som man tänkt. Ibland är det tufft att leva, så kan det vara för vem som helst. Men då är det viktigt att vi sträcker ut en hand och hjälper varandra att komma upp igen. Ur den tanken föddes temat ”Rise up!” för stiftskonfirmanddagen som Svenska kyrkans unga och Västerås stift ordnar tillsammans.  

Cornelia Broström Svanedal, 14, från Västerås sätter fingret på precis vad det handlar om: 

- Alla människor är lika värda och vi lever just nu i en värld där människor blir behandlade olika beroende på hur de är, hur de ser ut, vad de tror på och vem de älskar. Så det är väldigt viktigt att vi står upp för alla, säger hon. 

Händer i luften och sång och musik från livebandet på scen fyller det stora tältet under välkomstmötet. Alla reser sig och stämmer in i Andra Days låt Rise up. Luften är fylld av förväntan. 

Efter gudstjänst med ljuständning och mässa väller ungdomarna ut ur tältöppningarna för att få utforska det de sett glimtar av: en hel kursgård full med aktiviteter. Här finns något för alla; fart, höjd, klurigt, pricksäkert, logiskt, avslappnande, fysiskt ansträngande, kreativt och inte minst, gott.  
I ett tält finns roliga aktiviteter som har med ris att göra, apropå temat för dagen ”Rise” som låter rätt mycket som engelskans ord för ris. August Berg och Melwin Edvardsson från Arboga är på väg in för att bland annat artbestämma tretton olika sorts ris, lära sig koka ris, plocka ris med pinnar, plantera ris och limma en Jesusfigur av ris.  

-Om jag står upp för mina värderingar och åsikter får jag min sak sagd. Om jag inte säger till kan någon bli skadad eller råka illa ut, säger August. 

Plötsligt öppnar himlen sina portar och ungdomarna skyndar sig in under träden för att ta skydd. Som tur är blir det bara en skur och snart är aktiviteterna i gång lika aktivt som innan regnet. Hoppborgen torkas av med handdukar och bungyrun, en aktivitet där man ska försöka springa fort framåt med ett gummiband om kroppen som samtidigt drar en bakåt, gör mångas strumpor ordentligt blöta, men vad gör det. Den här dagen med Älskad är verkligen, precis som arrangörerna hoppats, en dag av gemenskap, nya tankar, vänner och att våga prova på nya saker.

Text: Nadine Minner