Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

"Riktmärket är nolltolerans"

Biskop Mikael Mogren stödjer #metoo och #vardeljus och manar till djupgående förändring av hur vi ser på varandra.


Självklart stödjer jag #metoo och #vardeljus och är tacksam för att alla dessa berättelser äntligen kommer fram.

 Jag är starkt berörd av det jag läser om övergreppen som begås i kyrkan och i andra sammanhang. Det är smärtsamt att konstatera Svenska kyrkan inte alltid är den fredade zon som det är vårt uppdrag att vara. Samma skit som finns i samhället, finns också i vår kyrka. 

Svenska kyrkan har tydliga riktlinjer för hur sexuella kränkningar och övergrepp ska hanteras och i alla våra stift finns kontaktpersoner för den som blivit utsatt. Metoo visar att det är viktigt och behövs, men också att vi måste göra ännu mer. Jag kommer fortsätta att stå upp för varje individs rätt till sin kropp och friheten att leva sitt eget liv. Ingen ska behöva utsättas för sådant som Metoo har synliggjort. Riktmärket är nolltolerans. Allt annat är oacceptabelt.

 Metoo känns som en lättnad. Äntligen kommer det fram. Ingen ska behöva skämmas i hemlighet utan vi ska ta itu med de härskarmönster som gjort skändningarna tillåtna. Jag hoppas att Metoo blir början på en djupgående förändring av hur vi ser på varandra: Inga fler kletiga övergrepp och inget mer nedsättande snack i korridorerna. Jag har fått nog. 

Mikael Mogren, biskop Västerås stift