Välkommen till Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Välkommen till Västerås stift Webbplats

Välkommen till Västerås stift

Diakoniforum i Västerås med nästan alla verksamma diakoner i stiftet närvarande.
Bild: Åke Paulsson

Diakoniforum i Västerås

Torsdagen den 28 träffades nästan alla verksamma diakoner i stiftet för en gemensam utbildningsdag. "Omvänd till verklighet" och "För att världen ska leva - diakoni och liturgi" var två av ämnena för dagen. Vill du veta mer om diakoni kan du läsa vidare här.

Svälten i Afrika breder ut sig

Just nu breder svälten i Etiopien och Zimbabwe ut sig. I de delar där Svenska kyrkan arbetat med att stötta ett förebyggande arbete är motståndskraft mot torkan större, men situationen förvärras hela tiden. Svenska kyrkan stödjer akuta insatser i Etiopien och Zimbabwe men bara en bråkdel av de pengar som behövs för att hjälpa de drabbade har samlats in.

Ge en gåva här!

Läs mer här!

Montage: Marit och Pelle, projektledere för reformationsåret 2017 Bild: Åke Paulsson

2-4 juni 2017 är det Världens fest i Västerås

Temat är "Fri att förändra"
Reformationen innebar mycket mer än att Luther spikade upp sina teser på slottskyrkan i Wittenberg. Alla kristna kyrkor i västra Europa reformerade sig under 1500-talet.  Individen och dennes direkta kontakt med Bibeln kom att bli viktigare.
Som följd av detta blev läskunnigheten och undervisning ett allt starkare historiskt tema. Den enskilde skulle själv ta till sig evangeliet. Reformationsåret blir ett tillfälle att ifrågasätta den vanliga bilden av Luther som svenskens glädjedödare. Luther stod med sitt budskap snarare för levnadsglädje än bister självdisciplin.

Bilder från Världens fest i Västerås 2006

Skriv en låt till Svenska kyrkans egen melodifestival

Fredag kväll på Världens fest bjuder vi in till melodifestival i tältet på stora torget i Västerås. Vi planerar för en extra festlig kväll med nyskriven kyrklig musik och där vi tillsammans röstar fram Världens fests mellovinnare som förutom äran vinner ett stipendium på 25.000:-*. Är du amatör eller proffs spelar ingen roll, alla har samma chans. Gå in på hemsidan, där står allt du behöver veta för att kunna delta.
*Förutsättningar för tävlingen hittar du här!

Stiftet i media

Film från årets ÄLSKAD
Varje år bjuder Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift in till en gemensam dag för konfirmander och konfirmandassistenter. Dagen går under namnet "Älskad" och med ett tema för året. 2016 års tema var "Mission Possible, uppdrag Älska". I år var vi ungefär 1400 personer som firade gudstjänst, blev inspirerade, lajvade, såg på teater och var på disco.

Om västerås stift

Snabbfakta

590.000 människor bor i stiftet.
Cirka 70 procent av befolkningen i stiftet är tillhöriga Svenska kyrkan.
Stiftet är indelat i 8 kontrakt och har 76 församlingar.
Västerås stift är till ytan det tredje största stiftet i Sverige.

Besöksadress:
Västra Kyrkogatan 9 722 15 Västerås