Välkommen till Västerås stift

Välkommen till Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Välkommen till Västerås stift Webbplats

Välkommen till Västerås stift

Vänstiftsavtalet mellan Västerås stift och Lebombostiftet skrivs under av Dinis Sengulane och Claes-Bertil Ytterberg 1997
1997 Vänstiftsavtalet mellan Västerås stift och Lebombostiftet skrivs under av Dinis Sengulane och Claes-Bertil Ytterberg Bild: Magnus Aronson

Stiftet förnyar vänavtal med Mozambique

I mitten av 1990-talet skrev Västerås stift ett vänstiftsavtal med det anglikanska Lebombostiftet i södra Mozambique. Från början bar samverkan mycket prägeln av biståndsprojekt men har genom åren fördjupats till allt större ömsesidighet. Ungdomsutbyten, gemensamma ungdomsledarutbildningar, arbete på teologisk utveckling utifrån två perspektiv, samhällsanalys. Det första vänstiftsavtalet skrevs under av biskoparna Dinis Sengulane och Claes-Bertil Ytterberg 1997. Det förnyades under den tid Thomas Söderberg var biskop i Västerås.

Nu finns nya biskopar i båda stiften; Mikael Mogren i Västerås och Carlos Matsinhe i Lebombostiftet.

Därför skrivs nu på söndag ett nytt 10-årigt vänstiftsavtal vid en gudstjänst i  Västerås domkyrka.  Där medverkar biskoparna Mogren och Matsinhe tillsammans med ungdomar från sina respektive stift. Ungdomskontakterna är en bärande del av vänstiftsarbetet. Vid gudstjänsten närvarar även representanter för Mozambiques ambassad i Sverige.

Välkomna att vara med vid en unik vänstiftsgudstjänst söndagen den 21 augusti kl 11.00 i Västerås domkyrka.

Bilder från Världens fest i Västerås 2006

Skriv en låt till Svenska kyrkans egen melodifestival

Fredag kväll på Världens fest bjuder vi in till melodifestival i tältet på stora torget i Västerås. Vi planerar för en extra festlig kväll med nyskriven kyrklig musik och där vi tillsammans röstar fram Världens fests mellovinnare som förutom äran vinner ett stipendium på 25.000:-*. Är du amatör eller proffs spelar ingen roll, alla har samma chans. Gå in på hemsidan, där står allt du behöver veta för att kunna delta.
*Förutsättningar för tävlingen hittar du här!

Stiftet i media

Film från årets ÄLSKAD
Varje år bjuder Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift in till en gemensam dag för konfirmander och konfirmandassistenter. Dagen går under namnet "Älskad" och med ett tema för året. 2016 års tema var "Mission Possible, uppdrag Älska". I år var vi ungefär 1400 personer som firade gudstjänst, blev inspirerade, lajvade, såg på teater och var på disco.

Om västerås stift

Snabbfakta

590.000 människor bor i stiftet.
Cirka 70 procent av befolkningen i stiftet är tillhöriga Svenska kyrkan.
Stiftet är indelat i 8 kontrakt och har 76 församlingar.
Västerås stift är till ytan det tredje största stiftet i Sverige.

Besöksadress:
Västra Kyrkogatan 9 722 15 Västerås