Omvänd till verklighet som ljudbok

 

Biskop Mikael Mogrens bok Omvänd till verklighet fins som ljudbok, inläst av författaren själv. Lyssna direkt här på sidan eller via appen Soundcloud på din mobil eller så laddar du ner mp3 filen här.

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

 

Folkkyrkofönstret i biskop Mikael Mogrens tjänstebostad

Folkkyrkofönstret i biskop Mikael Mogrens tjänstebostad Foto: Åke Paulsson

Här kan du läsa mer om flykting- och integrationsarbetet i stiftets församlingar!

 

S:t Mary i Lindesberg står som modell för hela Sverige skriver Nerikes Allehanda. Läs hela artikeln här!

Genom sång och dans lär sig asysökande svenska på Stiftsgården i Rättvik. Se filmen här på Dalarnas Tidnings hemsida.

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

Peter Åström blir ny stiftsprost

Foto: Pelle Söderbäck

Peter Åström ny stiftsprost 

Peter Åström ,kyrkoherde i Vetlanda, blir ny stiftsprost. Han tillträder vid årsskiftet. Stiftets satsningar på barn och unga samt folkkyrkoprofilen lockade Peter Åström att söka tjänsten.

Barn tog emot stiftets nye biskop

Inför en överfylld domkyrka i Västerås togs Mikael Mogren emot som ny biskop i Västerås stift. Mottagningsgudstjänsten präglades av barn och unga och Mikael Mogren följdes in i kyrkan av åtta barnbiskopar som representerade stiftets olika kontrakt.

Efter biskopsvigning i Uppsala domkyrka var det dags för Västerås stift att ta emot sin nye biskop. Barnkörer från Djura, Grängesberg, Västerås, Falun, Mora och Västerfärnebo sjöng tillsammans med domkyrkans motettkör och Falu Kristine kyrkokör. I sin predikan anknöt Mikael Mogren till den pågående flyktingkatastrofen och talade om människans oändliga värde och att vi alla hör ihop.
-Oavsett om vi just har flytt vårt hem i Syrien eller håller på att stänga fäbodstugan inför vintern. Vi hänger ihop, även om vi inte alltid ser det, sa Mikael Mogren. Möten med människor är också Gudsmöten fortsatte han.
-Jag vet att många av oss insett att vi står inför stora förändringar. Manifestationerna idag runt om i landet handlar om flyktingkatastrofen. Inför varje människas ansikte står vi inför en öppning mot levande Gud. Under gudstjänsten togs också upp en kollekt till Svenska kyrkans arbete i flyktingkatastrofen. Åtta barnbiskopar tog emot Mikael Mogren och följde honom in i kyrkan. Barnen som kom från Säter, Djura, Mora, Ludvika, Hallstahammar, Västerås, Grythyttan och Sala representerade stiftets åtta olika kontrakt.
Texter lästes av Johanna Karlsson som är ordförande i Svenska kyrkans Unga, kyrkvärden Torbjörn Holmström från Köping, kyrkoherde Ann-Gerd Jansson från Stora Tuna samt Peter och Helena Andersson från Idre sameby. Gudstjänsten leddes av Henning Redner, 11 år, från Svenska kyrkans Unga Camelot.

Foto: IKON/Magnus Aronson

 

Mikael Mogren ny biskop I Västerås stift

​Glädjen var stor i en fullsatt Uppsala domkyrka när Svenska kyrkan idag fick två nya biskopar – för Strängnäs och Västerås stift. Vignings­gudstjänsten leddes av ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskopen både inledde och avslutade sin predikan med att hänvisa till den bild som på några dagar har förändrat samtalet i Europa – bilden av ett

drunknat barn på stranden. Treårige Alans utsläckta liv har blivit berättelsen som inte kan ignoreras, som påminner om att flyktingkrisen handlar om medmänniskor, inte om volymer. Mikael Mogren ser fram emot att vara biskop i en tid där religionen blir allt mer synlig i det mångreligiösa och mångkulturella Sverige. Religionen behövs, menar han. – När samhället drabbas av religiös demens är det allvarligt. Särskilt om det är i ett alltmer mångreligiöst samhälle. Det nya Sverige kräver en modig kyrka och i Guds perspektiv är vi alla minoriteter. Det är dags för kyrkan att komma upp ur katakomberna och samspela med, och i, samhället.

Som sitt valspråk har Mikael Mogren valt: Ordet blev människa, hämtat från Joh. 1:14. 

Intervju med Västerås stifts nye biskop Mikael Mogren, gjord strax efter den högtidliga vigningsgudstjänsten i Uppsala den 6 september 2015

 

Missa inte att vi på lördag med start 14.00 välkomnar vi Mikael Mogren som Västerås stifts nya biskop.

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

Insamling i samband med biskop Thomas Söderbergs stavnedläggning

Foto: Lisa Fröberg

Med anledning av att biskop Thomas lägger ned sin stav den 5 september påbörjas en insamling till stiftets vänstift i Karagwe, Tanzania.
Biskopen har uttryckligen sagt att han inte önskar personliga gåvor i samband med sin avgång. Däremot ligger Karagwestiftets projekt Karuco biskopen varmt om hjärtat. Karucoprojektet (Karagwe University College) är Karagwestiftets satsning på utbildning och utveckling i jordbruks- och miljöfrågor.
Läs mer här!

Nytt nummer av Magasinet

Läs här, via ISSUU eller ladda ner som PDF via den här länken!

 

 

 

 

 

Laddar

 

Senast uppdaterade sidor

Aktuella stiftsprojekt
Ändrad 2015-11-27 12:00
Magasinet Nr2 2015
Ändrad 2015-11-27 11:54
Magasinet
Ändrad 2015-11-27 11:52
Tidsresan - mötesplatser
Ändrad 2015-11-27 11:26
Svenska kyrkans unga
Ändrad 2015-11-27 09:00
Medarbetardag 2015-12-18
Ändrad 2015-11-26 13:32
Policy för skogsskötsel och miljö
Ändrad 2015-11-26 13:09
Certifiering
Ändrad 2015-11-26 11:44
Flykting och integration
Ändrad 2015-11-24 15:41
Stiftsfullmäktige
Ändrad 2015-11-23 15:54

 

 

 

 

 

 

 

 

//