Foto: Henrik Mill

Västerås ♥ Domkyrkan

Har du ett konstverk hemma som gestaltar Västerås domkyrka på något sätt? I sommar har du chansen att låta andra ta del av det, genom en konstutställning i Västerås domkyrka.

I år fyller Västerås domkyrka 750 år, typ. Att vi säger ”typ” beror på att ingen
helt säkert vet hur gammal kyrkan är, men sedan medeltiden har 1271 angetts som året Västerås domkyrka återinvigdes. Och det innebär i sig att historien går tillbaks ännu längre då den första domkyrkan i Västerås anlades redan på 1100-talet. Så ”750” beror alltså på hur petigt en räknar!

Milstolpen 750 år är ändå i särklass något att fira! Och det väljer vi nu att
göra, med en utställning beståendes av västeråsarnas egna konstverk.
- Vi vet att Västerås domkyrka har en alldeles särskild plats i många västeråsares hjärtan. Vi vet också att många har konstverk hemma som på något sätt föreställer Västerås domkyrka. Det kan röra sig om verk som funnits i familjen i flera generationer eller egna gestaltningar. Domkyrkan är en naturlig del av Västerås stadsbild, men också en plats som många har en personlig anknytning till, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg, som är en av idékläckarna till utställningen.

Utställningen kommer att visas under hela sommaren, och eftersom domkyrkan har öppet dagligen, är en plats med stora ytor och har noggrann koll på antalet besökare vid ett givet tillfälle, kan utställningen besökas på ett Corona-säkrat sätt.
- Ett ”vanligt” år hade ett jubileum av den här digniteten troligtvis sett väldigt annorlunda ut, men nu befinner vi oss fortfarande i en värld som inte fått bukt med en pandemi – och då får vi fira på ett säkert sätt, säger Peter.

Att domkyrkan betytt mycket för många västeråsare genom tiderna är sant, men också att västeråsarna betyder mycket för domkyrkan.
- Inventarierna, arkitekturen och den levande kulturen i Västerås domkyrka är av världsklass – men domkyrkan vore ingenting utan människorna. Utställningen blir på sätt och vis ett sätt för oss att visa tacksamhet till västeråsarna.
Vi hoppas givetvis också att västeråsarna ska känna att det är både roligt att bidra och ta del av utställningen, säger Peter.

Västerås domkyrka har öppet dagligen kl 9-17 och utställningen visas 1 juni – 31 augusti 2021.