Sommarkul för barn och unga

Vad är väl en kyrka i sommartid? Den är väl alldeles gammal, och dammig… och tråkig och… och alldeles, alldeles underbart spännande! Passa på att hemestra bland några riktiga guldkorn. Här har vi listat ett par barn- och familjefavoriter. Vad sägs om att skåda fabel i Dingtuna kyrka, eller smyga efter spöket på Ängsö?

Träffa LegoJesus

I Önsta gryta kyrka finns LegoJesus – en staty av Jesus i verklig storlek byggd helt i Lego. Det är församlingsbor på Önsta som har designat statyn och sedan byggt den med hjälp av skänkt Lego. I Önsta Gryta kyrka kan du också kika på LegoJesus kompis LegoLuther och fundera över varför Jesus är vit och Luther röd…? Det finns också en liten lekpark vid kyrkan och ett utegym.
Visste du att: I Önsta Gryta kyrka finns världens största pärlplatta. Den föreställer Leonardo Da Vincis målning Nattvarden och består av nästan en halv miljon pärlor.

Badelunda kyrka nära Anundshög

Badelunda kyrka är en av de mest populära kyrkorna i Västerås för bröllop och dop. Den har många spännande inventarier (kan du hitta gäddan kanske?) och ligger dessutom mitt i en anrik kulturbygd vid foten av Badelundaåsen. Besök Anundshög och gå upp på den 14 meter höga gravkullen och titta på gravfälten, runstenarna och labyrinterna.
Visste du att: Badelunda kyrka ligger i närheten av Tuna gravfält där man har hittat den största guldskatten i Norden.

Träffa spökena i Ängsö kyrka...

I Ängsö kyrka med anor från 1300-talet kan du bland annat se ett väldigt gravkor i barockstil och rester av en stor väggmålning och takmålningar med motiv hämtade från historier ur Bibeln.
Ängsö kyrka ligger precis bredvid Ängsö slott. På Ängsö finns också fina vandringsleder och flera badplatser.
Visste du att: Det sägs att det spökar i Ängsö kyrka. Den som gillar spöklegender kan ta en titt på den så kallade ”blodstenen” som finns inmurad i kyrkväggen. Den spelar en central roll i legenden om slottsfrun Brita Bååt som sägs gå igen på Ängsö.

Rytterne stora kyrkoruin

Visste du om att vi har kyrkoruiner i Västerås? Rytterne stora kyrkoruin används än idag för friluftsgudstjänster, bröllop och dop. Packa med en fikakorg och njut av bar himmel och solsken i en historisk miljö. Kanske förvandlas ni till riddare från förr.
Visste du att: Flera inventarier från Stora rytterne kyrka (innan den förföll och blev en ruin) finns idag i Rytterne kyrka, till exempel en ridande S:t Martin, tillverkad på 1400-talet, som numera saknar häst. Undrar vart hästen tog vägen? Vad tror du?

Dingtuna kyrka

Du kanske brukar gå Dingis-spåret i Dingtuna? Då passar det bra att efteråt vila fötterna i Dingtuna kyrka. Ta med kikaren och Pictor-skåda! Albertus Pictor var medeltidens kändaste konstnär och det är ovanligt att hans bilder finns kvar i kyrkor. Det var nämligen inne redan på 1600-talet med ”vitt och fräscht” och man kalkade därför ofta över färgglada vägg- och takmålningar – men Dingtuna kyrka råkar ha massor kvar! Pictor var särskilt förtjust i att måla fantasifulla och lite knasiga fabler och andra figurer. Räkna hur många du kan bocka av!
Visste du att: Takvalven i Dingtuna kyrka är ovanligt breeeeeda.