Snapchatta med en vuxen som lyssnar

Behöver du prata? Direktchatta med oss!

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just du som är ung finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

- Behovet av att kunna få prata med en vuxen är alltid påtagligt, men vi ser också att det vuxit nu under pandemin. Och det faktum att skolan, som i normala fall kan verka som en fristad för unga och en slags normalitet som pågår, nu inför sommaren kommer stå stängd, skapar än mer oro, erfar Josefine Jehrlander, en av de präster som startat upp och bemannar jouren.

- Det är inte tanken att det här ska vara något övergående, något som inrättas i kris och sedan försvinner, berättar Josefine, utan att Snapchat även framöver ska kunna användas av unga för att snabbt få kontakt med oss. Det är i ungas värld en helt dominerande plattform och det är bara naturligt att finnas tillgänglig även där.
Snapchatjouren öppnade den 10 juni och heter UngSupportVas (UngSupportVästerås).
Jourtimmen med direktchatt är förlagd till onsdagar och söndagar kl 20-21.
Kontot är i övrigt alltid bemannat, men meddelanden besvaras i mån av tid.

Det här kan du förvänta dig:

• Du kommer alltid veta vem du snapar med, medarbetarna svarar med namn och titel.
  • Du som söker samtal kan vara anonym.
  • Vid slutet av livechatten raderas alla chattar.

Det här är Snapchat: En sociala medier-app med chattfunktion. Chatten raderas allt eftersom, men går också att ställa in på att finnas kvar i 24 h innan den raderas.