Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon:+46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås

Skolverksamhet i Västerås domkyrka

Västerås domkyrka bjuder in skolor och förskolor till kostnadsfri verksamhet och pedagogiska program.

Program hösten 2019

Gyllenstierna – kampen för fred och jämlikhet
Interaktiv reformationsvisning i Västerås domkyrka.
Årskurs: 4-6
Tid:
Sep-nov.
Möt Kristina Gyllenstierna som återvänt från 1500-talet för att bli fredsaktivist! Hon är bekymrad över alla krig och orättvisor som härjat och fortfarande härjar i världen.
Tillsammans utforskar vi händelser och hur vi kan skapa en fredligare och mer jämställd framtid.
Den interaktiva visningen är baserad på läroplansmålen och kompletterar klassrumsundervisningen, bl a läroplansmålen De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, samt hemortens och Sveriges historia.
Kostnadsfritt! Längd: 90 min.

den där rudbeckius

Årskurs: 7-9 & gymnasiet.
Tid: Sep - nov 2019.
Vem var han egentligen, den där tjocka gubben som står staty?
Lokalhistoria som berör hela Sverige. Längd: 1 tim.

helgon & spöken

Tid: 21-22 okt.
Årskurs: 3
Dramatiserad visning på Kyrkbacksgården. Vi förklarar på ett lättsamt sätt skillnader och likheter mellan Halloween, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag. Efteråt pratar vi sorg och saknad. Tillsammans med präst och diakon går vi till domkyrkan, där alla barn som vill får tända ett ljus. Längd: 1,5 tim.

visning vid julkrubban

Tid: 2-20 dec
Årskurs: Fskklass - år 1.
Jesusbarnets födelse i stallet fortsätter att beröra oss 2000 år efter händelsen. Men hur gick det egentligen till? Alla barn får en present med sig hem. Längd: 30 min.

julens historia och traditioner

Tid: 25 nov – 20 dec.
Årskurs: 9- gymnasium, föredrag i klassrum.
Fanns det julgranar i stallet i Betlehem för 2000 år sen? Varför är lussekatter gula? Vilka är jultomtens kusiner? Tid: 1 tim.

västerås domkyrka berättar

Hela året för alla, anpassas efter årskurs, målgrupp och önskemål. Längd: 30 min-1 tim.

Teman:
Bland drakar och riddare
Kyrksafari – kan ni hitta alla djuren i domkyrkan?

För att boka tid, ring eller mejla Ingela Welén, pedagog i Västerås domkyrka: 021-81 46 24, ingela.welen@svenskakyrkan.se

Aktuella skolprogram i Västerås domkyrka hittar du också i Västerås stads kulturkatalog för skolor: www.studyalong.se