Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon:+46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

Utställning i Västerås domkyrka om det banbrytande paret Johannes Rudbeckius och hans hustru Malin Hising. Visas t o m 30 september 2019.

2019 är det 400 år sedan Rudbeckius valdes som biskop till Västerås stift. Himmelen och solen följer jag och intet lägre var hans måtto – vilket fått prägla den utställning som nu visas i Skattkammaren i Västerås domkyrka.

Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17.
Fri entré.


Om Johannes Rudbeckius:
Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. I det senare kan han antas ha haft god hjälp av sin hustru Malin Hisning.

För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare av Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige.

Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel bakom fredsfördraget tecknat i samband med freden i Stolbova 1617. Fredsfördraget kom att ge ortodoxa kristna full religionsfrihet, något banbrytande i en tid då total underkastelse oftast krävdes av de besegrade. Hans insats verkade här istället för tolerans och fredlig samexistens.

Det som också skiljer Rudbeckius förnyelsearbete, från andra för tiden europeiska metoder, var att han utgick från geografiska enheter som bas, nämligen socknarnas indelning, där han la ansvaret för vård, skola och omsorg. Det här la grunden till det som idag är kommuner och den svenska välfärdsstaten, berättar Sohlberg vidare. Musik, matematik, språk, teologi, geografi och filosofi var viktiga områden i Rudbeckius arbete och redan under hans tid blev Västerås en betydande musikstad med domkyrkan som mittpunkt.

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

UTSTÄLLNING i samband med rudbeckiusåret om det banbrytande paret Johannes Rudbeckius och Malin Hising.
Visas t o m 30 sep 2019. Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17. Fri entré.

FÖREDRAG OCH DRAMATISERINGAR
Fri entré!
Lördagarna i anslutning till orgelmatinéerna kl 12.

Ett arv av förvalta
28 sep kl 12.40. Rudbeckianska gymnasiets arbete med kunskap och värden. Föredrag med Magnus Klingberg, rektor på Rudbeckianska gymnasiet. Finissage, sista visningen, av utställningen om Johannes Rudbekius.