Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon:+46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

Utställning i Västerås domkyrka om det banbrytande paret Johannes Rudbeckius och hans hustru Malin Hising. Visas t o m 30 september 2019.

2019 är det 400 år sedan Rudbeckius valdes som biskop till Västerås stift. Himmelen och solen följer jag och intet lägre var hans måtto – vilket fått prägla den utställning som nu visas i Skattkammaren i Västerås domkyrka.

Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17.
Fri entré.

Om Johannes Rudbeckius:
Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. I det senare kan han antas ha haft god hjälp av sin hustru Malin Hisning.

För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare av Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige.

Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel bakom fredsfördraget tecknat i samband med freden i Stolbova 1617. Fredsfördraget kom att ge ortodoxa kristna full religionsfrihet, något banbrytande i en tid då total underkastelse oftast krävdes av de besegrade. Hans insats verkade här istället för tolerans och fredlig samexistens.

Det som också skiljer Rudbeckius förnyelsearbete, från andra för tiden europeiska metoder, var att han utgick från geografiska enheter som bas, nämligen socknarnas indelning, där han la ansvaret för vård, skola och omsorg. Det här la grunden till det som idag är kommuner och den svenska välfärdsstaten, berättar Sohlberg vidare. Musik, matematik, språk, teologi, geografi och filosofi var viktiga områden i Rudbeckius arbete och redan under hans tid blev Västerås en betydande musikstad med domkyrkan som mittpunkt.

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

UTSTÄLLNING i samband med rudbeckiusåret om det banbrytande paret Johannes Rudbeckius och Malin Hising.
Visas t o m 30 sep 2019. Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17. Fri entré.

FÖREDRAG OCH DRAMATISERINGAR
Fri entré!
Lördagarna i anslutning till orgelmatinéerna kl 12.

27 jan kl 16 Spelet om Rudbeckius Av och med Västerås domkyrkas dramagrupp.

23 feb kl 12.40 Föredrag med Ingvar Bengtsson, författare, präst och psykoterapeut. Är talet om synd och skuld omodernt?

9 mar kl 12.40 Föredrag med Mariette Manktelow, fil dr i systematisk botanik. Botanikens historia, såväl världsligt som andligt.

6 apr kl 12.40 Föredrag. Skola-vård-omsorg

VÄSTERÅS STADSBIBLIOTEK

Ons 24 apr kl 18 Biskop Mikael Mogren om Johannes Rudbeckius Föreläsning. 5 september 2019 har det gått 400 år sedan Johannes Rudbeckius anlände till Västerås. Under sina 27 år som biskop fick han avgörande betydelse för Västerås stift och för Sverige. Den viktigaste personen i uppdraget var hustrun, Malin Hising.

Lördag 18 maj
Kl 11-13: Västerås släktforskarklubb finns på plats för vägledning i släktforskning.
John Rothlind, kulturarvssamordnare, Svenska kyrkan, visar biskop Rudbeckius visitationsprotokoll från landsbygdsförsamlingarna runt Västerås.

Kl 13-14: Föreläsning med Joakim Vikström; ”Kyrkobokföringen en historia”
Den unika svenska folkbokföringen och dess ursprung i husförhör och social omsorg. Joakim är kyrkoherde i Arbogabygdens församling.
Arr: Västerås stadsbibliotek, Västerås släktforskarklubb, Svenska kyrkan

Läs mer om Rudbeckiusrelaterade program på Västerås stadsbibliotek på: www.bibliotek.vasteras.se /På gång - evenemangsguide.