Förintelsens minnesdag 2021

27 januari minns vi förintelsens offer. I Västerås kan du ta del av utställningar, föreläsningar, film och kulturkvällar under ett flertal dagar. Här hittar du programmet.

Datum: 25 januari - 01 februari 2021
Vissa programpunkter har entréavgift

Programmet kan ändras eller ställas in utifrån rådande pandemiläge. Följ arrangörernas facebooksidor, hemsidor eller Allmänkultur Västerås stad för uppdaterad information.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang i slutet av januari och början av februari. Du kan läsa mer om du olika arrangemangen nedan.

Måndag 25 januari kl 18

I skuggan av förintelsen Föreläsning
Tid: kl 18 Digitalt via Zoom. Använd länken nedan!

Helena Trus är journalist på Aftonbladet. Hon föreläser om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Hon är själv barnbarn till två förintelseöverlevande. Under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Helena väver ihop Cylas liv under kriget men också hur upplevelserna präglar henne i dag. Helena Trus bok, Ett kilo socker, handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns?

Arrangör: Västerås stad, Vänskapsförbundet Sverige-Israel Mälardalen med flera
Var med på Zoom möte: https://zoom.us/j/92765819870
Meeting ID: 927 6581 9870

Tisdag 26 januari

Motstånd mot likgiltighet: 10 personer som i stort och smått gjorde motstånd mot nazismen
Tid: 26 januari-5 februari. Plats: Stadsbiblioteket, digitalt evenemang.

Utställningen är producerad av Forum för Levande Historia och kommer att fokusera på människor som på olika sätt gjorde motstånd mot nazisternas förintelsepolitik. Vad är det som avgör om en människa visar civilkurage och gör gott?

Speaking memories - Förintelsens sista vittnen Föreläsning
Tid: kl 18. Plats: Stadsbiblioteket, digitalt evenemang.

Föredrag av Lizzie Oved Scheja från institutionen Judisk Kultur i Sverige.Lizzie Oved Scheja är född och uppvuxen i Tel Aviv, examen från UCLA School of Fine Arts i Los Angeles och var Israels kulturattaché i Sverige.Scheja är grundare av institutionen Judisk kultur i Sverige (J!), som även har producerat utställningen “Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen” i samarbete med Historiska museet, USC Shoah Foundation och Auschwitz-Birkenau State Museum.

Från Surahammar till koncentrationsläger
Tid: kl 18. Plats: digitalt evenemang, besök RFSL Västmanlands Facebook-sida.

Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, reflekterar över homosexualitet i Tredje riket utifrån böckerna En homosexuell arbetares memoarer - om järnbruksarbetaren Eric Thorsell; Fångarna med rosa triangel och Homosexualitet i Tredje riket, samtliga skrivna av Fredrik Silverstolpe samt Männen med rosa triangel med förord av Jonas Gardell.

Onsdag 27 januari

Ceremoni i samband med Förintelsens minnesdag
Tid: kl 16. Plats: digitalt evenemang, besök facebook.com/svenskakyrkanvasteras för mer information.

Med tal av bl a biskop Mikael Mogren och landshövdingen Minoo Aktharzand. Musik med Trio Galanta. *Ceremonin i domkyrkan kommer endast att sändas på webben.

Länk till livesändning: https://vimeo.com/496798448

Sveriges museum om Förintelsen
Tid: kl 18. Plats: Stadsbiblioteket, digitalt evenemang.

Frank Berglund, vice ordförande RFSL förbundet och Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, tar upp frågan om hbtqi personer, funktionsnedsatta och romers plats i ett svenskt museum om Förintelsen. RFSL utläses som Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter och är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

Förinspelad intervju med skådespelerskan Eva Dällerud
Tid: 10 delas intervjun på Västmanlands läns museums facebook-sida.

Eva Dälleruds mamma var bara 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Hur var det att växa upp med en mamma som redan i barndomen upplevt så mycket traumatiskt? Eva har alldeles nyligen intervjuats av Bernt Hermele i hans podcast ”Överlevarna” som nu utökats med ”Överlevarna – andra generationen”.
Eva Dälleruds teaterföreställning ”Jag, mamma och förintelsen” skulle ursprungligen visas på länsmuseet på Förintelsens minnesdag men har skjutits upp till nästa år, den 26/1 2022.

The Painted Bird - Filmvisning
Tid: kl 18. Plats: Elektra Bio i CuLTUREN. Entré: gratis. Från 15 år.
Biljettbokning: www.elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021 12 30 60.

En judisk pojke, vars föräldrar är jagade av nazisterna, har blivit placerad i fosterhem hos en ålderlig kvinna. Inom kort dör den gamla kvinnan och pojken är nu ensam på vandringsfärd genom landsbygden. Regi: Václav Marhoul, 2020. 169 min.

Lördag 30 januari

Synagogans orgelmusik Webbsänd Orgelmatiné
Tid: kl 12. Plats: digitalt evenemang. Mer info följer.