Värnamo pastorat Besöksadress: Kyrkogatan 17, 33131 Värnamo Postadress: BOX 624, 33126 VÄRNAMO Telefon: +46(370)300400 E-post till Värnamo pastorat

Helenas resa

Helena Persson berättar om sin pilgrimsvandring: ¡Buen Camino!

¡Buen Camino!

El Camino är den pilgrimsled på 80 mil som går från St Jean Pied de Port i Frankrike och längsmed hela norra Spanien till Santiago de Compostela där aposteln Jakob ligger begravd.

Under sista veckan i maj var vi en grupp på elva personer som begav oss av till Spanien för att med start i Triacastela under sex dagar vandra de sista fjorton milen av Caminon. Det blev en vandring som på många sätt berörde. Fantastiska vyer, goda samtal, god mat och läkande tystnad varvades med tunga uppförsbackar, lika kämpiga nedförslöpor, skoskav och blåsor. För att klara vissa utförsbackar fick vi gå i sicksack för att fresta mindre på knäna.

Pilgrimsleden drar till sig många vandrare, och under ett år kan så mycket som etthundratusen pilgrimer vandra hela eller delar av leden. Detta gjorde att vi på vår väg mötte människor med varierande nationaliteter och olika traditioner, men också olika orsaker att gå vägen. Vi har mött människor från bland annat Australien, Mexico, Spanien, Ryssland och Norge. Också en och annan svensk har vi träffat på. En del vandrar av religiösa eller andliga skäl, andra för den vackra naturen, eller av något helt annat skäl.

Att vara så många med olika nationaliteter och varierande språkkunskaper gjorde att det inte alltid var helt självklart att kunna göra sig förstådd på engelska. En lunchbeställning mitt ute på spanska landsbygden krävde då en hel del kreativitet vad gäller teckenspråk och god vilja från båda sidor för att allt skulle gå i lås. Men jag tror inte att någon i vår grupp gick sin väg hungrig eller utan att ha fått det man beställde.

¡Buen Camino! Uttrycket är spanskt och betyder ungefär ”Trevlig Camino”. Det var nog det uttryck vi snabbast lärde oss, och som var standardhälsningen pilgrimer emellan när vi sågs utmed leden. Detta oavsett nationalitet eller språk. Ibland kunde vi möta samma personer flera gånger på en dag beroende på när vår vandring började och när vi tog våra raster.

Efter nästan en vecka med strapatsfyllda vandringar nådde vi så målet – Santiago de Compostela. Trötta och på stela ben tog vi oss till hotellet för incheckning och sedan gick vi vidare till pilgrimskontoret. Efter en och en halv timma i kö fick vi så våra pilgrimsdiplom som visar att vi gått minst tio mil av El Camino. Trots detta var dagen ännu inte slut utan vi begav oss vidare till den stora katedralen för pilgrimsmässa. Det blev ett stort möte i den av pilgrimer helt fyllda katedralen. Att få dela fridshälsning med människor från hela världen och på många olika språk, med flera olika kristna traditioner gav en stor känsla av samhörighet och gränslöshet.

Mässan avslutades med att rökelsekaret – Botafumeiron – tändes och svingades över församlingen. Det var en mäktig upplevelse, svår att beskriva.

Sista dagen på resan strosade vi runt i Santiago de Compostela på något mindre stela ben efter en natts god sömn. Vi hann ta oss en närmare titt på katedralen och de mysiga små gränderna i gamla stan. Båda delarna finns med på Unescos världsarvslista.

Som helhet är resan svår att beskriva i ord. Det har varit så gränslöst många intryck, möten och upplevelser av vitt skilda slag. Det kommer att ta tid att smälta allt. Vissa upplevelser går att beskriva till viss del, andra stannar kvar som en särskild skatt i hjärtat.

Text: Helena Persson