Mariakyrkan

Välkommen till Mariakyrkan. En pärla på öster.

Titta in i Mariakyrkan!

Den 9 juni 1975 erbjöd Värnamo kommun församlingen att uppföra en distriktskyrka i Vråens centrum. Det var Berglunds Arkitektkontor AB som utförde ritningarna och det första spadtaget togs den 23 oktober 1976. Biskop Sven Lindegård invigde kyrkan den 12 november 1977.

Kyrkorummet har plats för cirka 140 personer, om formen på kyrkan säger arkitekten Anders Berglund att ”den skall erbjuda största möjliga koncentration på det heliga och största möjliga kommunikation och öppenhet inåt och utåt.

Altare och dopfunt, i kalkad furu, är tillverkade av Haga möbelfabrik i Värnamo.

I kyrkorummets vägg är även en sten ifrån Nydala kloster inmurad, som markerar enheten med hela kyrkan i tid och rum.

Den förnämsta prydnaden i Mariakyrkan är en altarvävnad som illustrerar den rämnade förlåten i templet. Tre år tog det Kalmarkonstnärinnan Anna-Maria Hoke att väva denna bildväv, som är 8,6m hög och nedtill 1,8m bred.

Texten är hämtad ur: Välkommen till Mariakyrkan, utgiven av distriktsrådet i Maria och Värnamo församling 2007.

Bild: Emilia Lindstrand