Dop

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan och del i den världsvida kyrkan. Svenska kyrkan döper många barn men är också den kyrka som döper allra flest vuxna. Oavsett ålder är du varmt välkommen att bli döpt. Hör av dig!

ALLA FÅR DÖPAS
Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn - både små barn och ungdomar - är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni, eller en av er,  tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt.

Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

Välkommen att boka dop

Dopet är en fest där vi får tacka för livets under och be om Guds välsignelse över ert barn och lägga hela dess liv i Guds omsorg. Vi får be att Gud skall ge kraft, leda och visa vägen där vår egen kraft och ledning inte räcker till.

Vi erbjuder doptider i de flesta söndagsgudstjänster;

• S:t Johannes kyrka klockan 09.30
  • Värnamo kyrka klockan 11.00
  • Mariakyrkan klockan 16.00
  • Nydala eller Fryele kyrka klockan 18.00

Det går också ofta bra att döpas  lördagar klockan 14.00 eller 16.00.

Du får gärna låna dopklänning Bild: Jim Elfström, Ikon bilddatabas

Är du vuxen och inte blivit döpt så hör av dig till expeditionen så skall vi berätta mer! Känn dig varmt välkommen att bli döpt, oavsett ålder! Det kostar inget att bli döpt.

En tid före dopet tar den präst som ansvarar för gudstjänsten kontakt med er för ett enkelt samtal om dopet. Det samtalet kan ske hemma hos er eller där det passar bäst.

Vi hoppas att ni vill dela er glädje med oss och att vi snart möts!

DET HÄNDER OFTA ATT KONFIRMANDER DÖPS
Vill du konfirmeras? Konfirmationen innebär att du bekräftar – säger ja tack – till ditt dop. Det förutsätter att du är döpt, men det är ganska vanligt att unga människor som vill konfirmeras, inte blev döpta som barn. Då går det bra att döpas strax före konfirmationen.

DOPGUDSTJÄNST
Här kan du se de delar och moment som brukar finnas med i en dopgudstjänst.

tips för dig som är fadder

• Kom ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet. Be gärna för ditt dopbarn.
  • Visa barnet att du vill vara en medvandrare i livet. Ge bort en bra bok eller något annat som hjälpt dig att känna livsglädje och meningsfullhet i tillvaron.
  • Bjud med dopbarnet på en dag då bara ni är tillsammans, det kanske till och med kan vara på just dopdagen.
  • Åk till kyrkan där dopet skedde. Prata om vad dopet betyder. Prata om Gud. Ät något gott. Dela tankar om livet. Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man kan hitta på.
  • Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och försök att vara delaktig på konfirmationen.