Bicigrino

= att pilgrimsvandra med cykel

Bicigrino är ett spanskt ord som betyder att pilgrimsvandra till cykel. Fenomenet är utvecklat i norra Spanien vid den välkända pilgrimsleden till Santiago del Compostela. Vårgårda är cykelorten med mängder av kyrkor, så varför inte koppla ihop besök i dessa med en cykeltur, med lite ”bicigrino”?

Liksom förra sommaren håller Svenska kyrkan i Vårgårda så gott som alla sina kyrkor öppna mellan 8.00-20.00 under hela sommaren (1 juni - 31 augusti). Under denna period kan man glänta på dörren, stiga in och ta del av underbara miljöer. Åtskilliga av de fjorton gamla kyrkorna härrör från medeltiden.

Kyrkorna är kulturskatter som alltfler skulle upptäcka. I de flesta firas ännu idag
gudstjänst regelbundet. Kanske inte varje söndag, men kyrkorna är levande
församlingskyrkor som vårdas med stor kärlek och omsorg. Framför allt är kyrkorna
andaktsrum. Många uppskattar väldigt mycket att få stiga in i stillheten i en gammal kyrka och låta sig beröras av dess historia och budskap.
Genom att ta sig mellan kyrkorna knyter man an till gammal pilgrimstradition.
På medeltiden gick pilgrimsleder genom Västergötland, t.ex. mellan viktiga platser som Lödöse, Skara, på väg mot Nidaros. Totalt är runt 100 mil uppmärkt som
vandringsleder i Västra Götaland, tyvärr ännu inte någon i Vårgårda kommun.

Tanken är att man cyklar när det passar. Men vill man göra sällskap med andra kan man passa på den 17 juni. Efter gudstjänsten kl 11 i Algutstorp blir det gemensam tur för den som vill, som lite manifestation av Bicigrinoprojektet.

En broschyr kommer inom kort att färdigställas med förslag till olika turer och som visar hur man kan ta sig mellan de olika kyrkorna.

När du lämnar kyrkan, skriv en rad i gästboken och berätta om ditt besök!