En julkrubba med fokus på Jesusbarnet
Foto: Kent Pettersson

Gör som Gud, bli människa

Vi firar jul därför att Guds Son, Jesus Kristus föddes då. Egentligen är det underbart att Gud valde att bli en av oss på jorden och leva med oss. Gud ville visa oss hur vi ska leva våra liv på jorden samt att ta på sig all synd och död för att uppstå och ge varje människa möjlighet att få evigt liv. 

Jesus sa själv varför Gud valde att göra så: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Så julen är verkligen en stor högtid för oss. 

Vi firar inte bara julen därför att Gud valde att bli människa och födas som ett litet barn i ett stall i Betlehem utan också därför att Gud genom det visar att han älskar oss alla och vill vara med oss alla dagar så att ingen av oss ska behöva vara ensam. Julen är ju den stora familjehögtiden där man får vara tillsammans och i glädje dela både mat och julklappar tillsammans. Men det finns också de som inte har någon att vara tillsammans med under julen. Därför är det också viktigt för oss att vi tänker på alla ensamma och kan öppna våra hem om möjligt. 

Varbergs församling brukar inbjuda till en julmåltid för dem som inte har någon att vara med under julafton, vilket är en fin tradition och en stor barmhärtighetsgärning. Vi behöver särskilt under julens dagar vara medmänniskor och göra som Gud, bli människa eller om man så vill, medmänniska.

Av Kalle Svensson
Präst i Träslövs församling
Krönikan är publicerad i Var med 2022 nr 4

Bli ett på scenen

Här formas en musikalgrupp

En kvinna står i en trappa.

När ljusen tänds

Annika Werdelin är en av cheferna för Varbergs kulturskola och julen är en given del av årsplanen. Läs hennes reflektioner kring julen nu och då.

Upptäckarna

Eld, knivar, marshmallows, lek, en perfekt kombination för en höstdag i Träslövsläge.

En man och ett barn som leker tillsammans.

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.