Asylsökande och flyktingar

Omsorg om medmänniskan är Svenska kyrkans ansvar och uppdrag. Svenska kyrkan möter människor på flykt längs hela flyktvägen. Vi ger akut stöd och arbetar långsiktigt för en värld i fred och rättvisa.

Att välkomna alla oavsett bakgrund och religion är en viktig del av den kristna identiteten.

Viktiga hållpunkter i vårt arbete är att:

• Främja upplevelsen av trygghet
  • Främja lugn
  • Främja samhörighet
  • Främja tillit till sig själv och samhället
  • Främja hopp

I arbetet med asylsökande och flyktingar är kyrkans uppdrag inte att evangelisera, även om vi i våra handlingar visar på vår kristna identitet och vid direkt fråga givetvis svarar.

Svenska kyrkan i Varbergs kommun arbetar aktivt med integration och stöd åt de flyktingar och asylsökande som finns i kommunen. Bland annat genom klädinsamlingar och närvaro på olika flyktingförläggningar och boenden. Samt genom verksamhet i de olika församlingarna.

Vad kan vi som kyrka göra för att tillsammans med andra organisation ergöa för att asylsökande ska känna sig välkomna i ett nytt land? Och vad kan vi göra för att göra tiden i väntan på ett beseked om de får stanna eller inte så bra som möjligt?

Samordnare

Församlingarna och pastoratet i Varbergs kommun har anställt en samordnare för flykting- och integrationsarbeet i Varbergs kommun. Ett stort fokus ligger på de asylsökande barnen och deras familjer samt ensamkommande flyktingbarn.

• Länkar samman olika personer och organisationer.
  • Stöttar och hjälper till att starta upp verksamheter.
  • Kontaktperson mellan församlingar, kommun, boenden och andra organisatinoer.
  • Vistas mycket på de olika boenden som finns i kommunen.
  • Ger tips och råd till frivilla, anställda och nyanlända.
  • Hjälper till att slussa ideella medarbetatre och resurser till rätt ställe.

Samordnare för arbetet med asylsökande

Daniel Kullenberg

Direkt: 0340-81 345

SMS: 0706-818417

Mer om Daniel Kullenberg…

Arbetar med flyktingar och integration i hela Varbergs kommun.