En ljuslykta hänger i ett snöigt träd.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Kyrkor i vintervila

Gäller perioden 1 januari 2023 - 31 mars 2023

Kyrkor som går i vintervila

I år möter vi inte endast den normala årstidsförändringen. Vi gör som många andra vad vi kan när kriserna avlöser varandra. Förändringar som nu gäller berör uppvärmning och fasadbelysning av kyrkor under perioden mellan 1 januari 2023 - 31 mars 2023.

Gudstjänster löper enligt plan över jul. Vissa kyrkor berörs inte alls såsom Vara och Södra Kedum, i övrigt anpassar vi utifrån behov.

Generellt sänks temperaturen i kyrkor som omfattas till 2-3 plusgrader under perioden allhelgona till palmsöndag generellt sett.

Församlingshem som innehåller kontor sänks till 21 grader, övriga något lägre. Begravningar är möjliga som vanligt.

Vi har sedan tidigare tänkt till kring energin för våra kyrkor under vintertid och därför står vi väl rustade, även då några går i dvala. Församlingshemmen är i bruk som vanligt och vi har en god framförhållning vad gäller dop och vigslar.

Det är möjligt att kyrkorna kan upplevas som dystert mörklagda: tiden för upplysta kyrkofasader kortas eller släcks ner helt.

Följ gärna aktuell kalender via hemsidan eller appen Kyrkguiden där eventuella avvikelser får direkt genomslag!

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen.

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning