Lyssna

Pastoratets olika gravskick

Vem är ansvarig för graven? Måste jag beställa gravskötsel?

Ansvara för en grav

Vilka regler gäller gör en gravrättsinnehavare? 
En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser. En anhörig brukar få ansvaret för graven. Den personen kallas för gravrättsinnehavare. Uppdraget att vara gravrättsinnehavare är frivlligt, ingen ska behöva vara gravrättsinnehavare med tvång. Gravrätten varar ofta i 25 år. Om det inte finns några anhöriga är det andra regler som gäller. Dödsboet till den avlidne anmäler till begravningshuvudmannen (Valbo-Hedesunda pastorat eller kommunen) vem eller vilka som ska vara gravrättsinnehavare. Det ska göras inom sex månader efter dödsfallet.

Om en gravrättsinnehavare avlider, ställs frågan om att överta uppdraget till

  • en släkting eller annan person med nära anknytning till den tidigare avlidne
  • släktingar eller personer med nära anknytning till en annan person som har gravsatts i samma grav
  • allmänna arvsfonden. Länk till allmänna arvsfonden


Ta hjälp med skötseln

Bor du långt från graven?  
Kan man inte besöka graven så ofta är det alltid bra att plantera lättskötta växter som inte behöver daglig passning och som tål blåst och torka. På våra kyrkogårdar växer stora träd som både skuggar och konkurrerar om vattnet med växterna på gravarna. Blåsten på kyrkogårdarna torkar ut jorden och växter kan blåsa omkull om de inte får stöd. Ta med gravplatsens förhållande i dina planteringsplaner.
Du som är gravrättsinnehavare kan ofta få hjälp att sköta gravplatsen själv och slipper tänka på att hålla koll på omskötseln av växterna på graven. Vill du ha hjälp tecknar du ett avtal om skötseln med huvudmannen. Det betyder att huvudmannen sköter om gravplatsen i ditt ställe.  

Pastoratets fyra olika gravskick

Länk till sidan Kyrkogårdar/Gravskötsel och betalning 

Bild på graf över pastoratets olika val av gravplatser.
Har Länsstyrelsen uttalat sig om ngt särskilt på någon kyrkogård, iså fall ska vi skriva om det, ett järnkors? ett supergammalt träd? udda grav etc...
Gravrätt
Gravrätt är rätten till en gravplats på en kyrkogård, som upplåts för en bestämd tid. Rätten till en gravplats gäller i 25 år från gravsättningen och  betalas genom begravningsavgiften som  alla betalar öven de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Gravrätt innebär inte skötsel av gravra-batten eller förankring och kostnad av gravsten.
Huvudmannen (pastoratet) för begravningsverksamheten är enligt begravningslagen (SFS 1990:1144) skyldig att föra gravbok eller gravregister över gravplatsen och vilka som är gravrättsinnehavare.

 
Kistgrav

För kistgrav gäller gravrätt på 25 år, därefter förlängning om 15 år i taget mot en kostnad.
Det är gravrättsinnehavaren som får avgöra vem som får begravas i graven, bestämma om gravsten och utsmyckning samt förnya gravrätten, överlåta eller återlämna gravplatsen. Anhöriga får närvara vid nedsättningen av kistan. Det måste alltid finnas en gravrättsinnehavare och denna är skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick. Skötsel av grav kan du ta hjälp av kyrkogårdsförvaltningen. 
Länk till prislista på gravskötsel


Urngrav


En urngrav är precis som kistgraven en gravplats med gravrätt. Gravrätten gäller i 25 år, och kan förlängas. Det finns möjlighet att smycka grav-platsen med till exempel blommor och ljus. Gravrättsinnehavaren har också rätt att montera en gravsten eller annan fast anordning vid graven efter godkännande från kyrkogårdsförvaltningen. Anhöriga får närvara vid nedsättningen av urnan. Hur många urnor som ryms i graven är olika mellan gravarna. Gravrättsinnehavaren är skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick Skötsel av grav kan du ta hjälp av kyrkogårdsförvalt-ningen. 
Länk till prislista på gravskötsel
Länk till så går en urnnedsättning till

Askgravplats

Gravsättning i askgravplats är ett bra alternativ för anhöriga som önskar ha en gravplats att gå till men som samtidigt inte vill förbinda sig att stå för skötsel och underhåll. Gravplatsen är markerad med namn. Man har en plats att gå till som anhörig och man får vara med vid gravsättningen Du har inget personligt ansvar för skötseln. Här finns plats för två urnor och yta för vaser att sätta lösa blommor i. Det måste finnas en gravrättsinnehavare för askgravplatsen. 
Länk till Kyrkogårdarna i Valbo-Hedesunda pastorat

Minneslund

Gravsättning i minneslund är ett bra alternativ för anhöriga som önskar ha en gravplats att gå till men som samtidigt inte vill förbinda sig att stå för skötsel och underhåll. Här finns det en gemensam smyckningsplats där man som anhörig får ställa snittblommor samt ljus för att hedra den avlidne. En minneslund är en helt anonym form av gravplats. Anhöriga deltar inte vid gravsättningen. Askan strös aldrig ut i pastoratets minneslundar eller markeras på den plats där askan grävs ned. Som anhörig får du besked om att gravsättningen har ägt rum via ett brev.