Vadstena och Dals församlingar Besöksadress: Gräsgatan 31, 59230 Vadstena Telefon: +46(143)29850 E-post till Vadstena och Dals församlingar

Mässa med musik av Zpigniew Preisner

Svitlana Fransander framför gudstjänstens musik.

Fredagen den 8 december klockan 18.00 bjuder vi in till en stunds sinnesro i en tid av oro och stress, i form av en mässa med musik av Zpigniew Preisner i Vadstena klosterkyrka. Präst är kyrkoherde Torbjörn Ahlund och pianist är Svitlana Fransander – till vardags kantor och körledare i Vadstena pastorat.

Zbigniew Preisner, född som Zbigniew Antoni Kowalski den 20 maj 1955 i Bielsko-Biala, är en polsk tonsättare. Han är mest känd för musik till Krzysztof Kieslowskis filmer, bland andra trilogin Trois couleurs: Frihet - den blå filmen, Den vita filmen, Den röda filmen samt Veronikas dubbelliv (Double vie de Véronique). En del av hans musik är enligt filmerna komponerade av den fiktive nederländske 1700-talskompositören Van den Budenmayer.

Preisner är självlärd som kompositör. Han är influerad av nyromantikens musik och i synnerhet av Paganini och Jean Sibelius. Preisner betonar vikten av melodier i musik, modern musik utan melodi betraktar han som artificiell musik.

Zbigniew Preisner är erkänd som en av de främsta filmmusikkompositörerna i sin generation. I mitten av 1980-talet inledde han ett långt och framgångsrikt samarbete med Krzysztof Kieslowski. Det stora genombrottet kom med musiken till Veronikas dubbelliv 1991. Som filmmusikkompositör deltar han ofta vid såväl manusets tillkomst som klippningen av filmen, även om han också har skrivit musik till färdiga filmer. Han har även skrivit musik till filmer av bland andra Louis Malle, Agnieszka Holland och Antoni Krauze.

Mer om Z. Preisner