Vadstena och Dals församlingar Besöksadress: Gräsgatan 31, 59230 Vadstena Telefon: +46(143)29850 E-post till Vadstena och Dals församlingar

Förintelsens minnesdag

Lördagen den 27 januari 2018. Utställningar, filmvisning, fackeltåg och musikteaterföreställningen "Spela aldrig Mozart – så länge jag lever".

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

10.00–14.00 Anne Frank – "Om jag bara får vara mig själv"
Utställning på Vadstena bibliotek

Utställningen har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar teman som identitet, fördomar och synen på den andre. Utställningen är framtagen av Forum för levande historia i samarbete med Anne Frank House i Nederländerna.

12.00–13.00 Förintelsens beska efterbörd
Filmvisning på Vadstena bibliotek.

Om Röda Korset och svensk hjälpverksamhet 1945-1947. Filmen tar sin början precis när andra världskriget är slut. Ett tyskt fartyg, m/s Homberg, anlöpte Malmö Nyhamn den 11 maj 1945. Ombord fanns över 1300 fd koncentrations-lägerfångar som skulle tas omhand. Vi får sedan följa en av de Röda Korssergeant som var med i Tyskland och tog emot fångar från koncentrationsläger för vidare transport med båt till Sverige. 10000 fångar skulle saneras och göras klara för avfärd. Detta skedde i Lübeck. Han förflyttades senare till Polen för att frakta medicinsk utrustning till Otwock utanför Warszawa där Sverige skulle bygga ett sjukhus. Genom hans amatörfoton får vi en inblick i de svåra omständigheter som rådde.

13.00–13.30 Eftersamtal om filmen

14.00–17.00 Aldrig mer!
Utställning på Vadstena stadsmuseum
Om folkmord

Aldrig mer! Det var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda massmord på judar, romer och andra grupper som begåtts av den nazityska regimen. 1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.

17.00 Manifestation på Rådhustorget
Anders Hedeborg, kommunstyrelsens ordförande håller minnestal
och Hoang Nguyen spelar cello.

17.15 Fackeltåget avgår från Rådhustorget mot Klosterkyrkan

18.00 Spela aldrig Mozart så länge jag lever
Föreställning i Klosterkyrkan
Efter ”The Mozart Question” av Michael Morpurgo

Paolo Levi, berömd violinist, har spelat i alla stora konserthus runt om i världen. På sin repertoar har han musik av alla de stora mästarna – utom Mozart. Han har aldrig spelat Mozart inför publik. Varför? Här är den starka berättelsen om musikerna som spelade för livet. Hur de undkom förintelsen, för att de var just musiker. Hur de tvingades spela för bödlarna – och för sitt eget folk på väg mot gaskamrarna.

En föreställning som sätter ljus på frågan om alla människors lika värde, och vikten av att vi tillsammans värnar ett demokratiskt samhälle

Medverkande: Ewa Carlsson & Bo Lindell

Läs mer om föreställningen på musikteater89.se