Vadstena och Dals församlingar

Prata med oss

Kontakt

Vadstena och Dals församlingar Besöksadress: Gräsgatan 31, 59230 Vadstena Postadress: BOX 177, 59224 VADSTENA Telefon: +46(143)29850 E-post till Vadstena och Dals församlingar Webbplats

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Konfirmand och ungdom

Det år du fyller fjorton bjuder Svenska kyrkan in till konfirmation. Konfirmation betyder bekräftelse – bekräftelse av ditt dop och av dig. Om du går i nian, på gymnasiet eller är vuxen och känner att du missat något, så är du också välkommen att konfirmera dig och vara med i verksamheten.


Kalender & anmälan

Vårt konfirmandarbete bygger på att äldre ungdomar tar ett stort ansvar. Som konfirmand gäller det också att ta eget ansvar och vara med på träffar och gudstjänster mm. Frihet med/under ansvar. Vi ser inte konfirmandtiden som två terminer där vi ska hinna med allt. Utan kanske mera som att själva konfirmationen är som en startpunkt!

Du är välkommen in i en stor och lite annorlunda gemenskap. Här finns ungdomar som har bestämt sig för att ta ett särskilt ansvar för dig och bry sig. Gemenskapen består dock inte bara av de äldre ungdomarna utan av hela den världsvida Kyrkan. När du kommer med i konfirmandarbetet betyder det att du får vänja dig vid att här råder kanske inte riktigt samma rangordning som du är van vid... Här är det lite annorlunda. Du kanske får en helt annan roll än den du är van vid, risken finns att du hittar dig själv...

- Vi vill att du ska få en smak av vad kyrkan är, att du får ansvar och delaktighet...

- I Vadstena har vi ett särskilt andligt arv, och vi vill att du ska vara med och ta ansvar för det och räcka det vidare... Det kan handla om att du får hjälpa till i Klosterkyrkan eller att du får annat ansvar i församlingen.

- Vi har kul!

- Peter finns ofta på skolan.

- Prästen finns för dig.

- Det finns alltid en vuxen som lyssnar om du vill.

crew/ung ledare

CREW är arbetsnamnet på det som är fortsättningen efter konfirmationen. Det är det engelska ordet för besättning, laget... Här tar man kanske ett större ansvar för konfirmanderna och leder konfirmandpass eller finns med och roddar kring temamässorna eller andra gudtjänster. Tillsammans med andra i laget tar man alltså ansvar för olika saker i hela församlingen. t.ex. dela ut nattvard, ansvara på CASA, rodda, spela musik, fixa mat, dela ut kyrkporten, snickra...
När vi ses försöker vi ordna det så att alla kan bidra med något. En del överträffar sig själva och vågar nytt. Det viktigaste är att vara en bra förebild och att vara sig själv. Kanske följer du med på pilgrimsresorna och har ett utökat ansvar där.

I CREW behöver man inte göra allt eller vara med jämt. En del är det, men en del har träningar, mycket skolarbete mm. Du är med så mycket du kan. Hos oss är man alltid välkommen. Du kanske bara kommer på temamässorna eller på frukost och morgonbön och det är helt ok.

I CREW får du möjlighet att ta ytterligare ansvar för det andliga arv som vi fått här i Vadstena och som vi har en uppgift att räcka vidare. Det kan betyda ett sommarjobb i Klosterkyrkan, arbete i Bokbordet, eller att du vill ta ansvar för mottagandet av pilgrimer eller andra ungdomar, men sånt kommer efterhand när man vuxit i sin roll. Man får också möjlighet att fördjupa sin tro. Fördjupningsresor som pilgrim till Taizé, Rom... eller utbildning hur man leder ett konfirmandpas sker under hela året. För att åka på med på resor och utbildningar så har du bestämt dig för att ta ett extra ansvar och har viljan att vara kyrka. Man kan alltså inte bara följa med på resor och utbildningar när man känner för det. Det finns också ett ungdomsråd som är anknytet till Svenska kyrkans unga. I CREW förutsätter vi att du är med i Kyrkans unga och det kostar gratis!

Nestor Peter, Johanna, Fader Christer och Glenn-Fredrik

facebook

Gå med i vår Facebook-grupp CasaPilgrimVadstena så håller du som är ungdom eller förälder dig uppdaterad med allt som händer.

casa=UNGDOMSHUSET

Casa ligger i församlingshemmet och är öppet både nu och då. Öppettiderna är helt behovsanpassade. Varje fredag har vi myspysfrukost och morgonbön. Våfflor, mackor och annat gott finns till självkostnadspris och en fredag i månaden ses vi här efter temamässan i Klosterkyrkan. På Casa har vi också olika projekt igång. Casa är ungdomarnas ställe och är ständigt under förvandling. Här kläcks idéer. Här kan du vara med och påverka. Allt går kanske inte att genomföra men vi försöker alltid!

10 skäl att konfirmeras

Du får ...
… tid att tänka på vad som är viktigt i livet.
… ta reda på vad kristen tro är.
… lära känna nya människor.
… åka på läger.
… träffa människor som är äldre än du och som är där för att du är viktig.
… vara med om något som är annorlunda än skolan.
… bli allmänbildad.
… ingå i en lång tradition av människor.
… vara med om en konfirmationsgudstjänst.
… varför inte?

 

Peter Wigren

Peter Wigren

Vadstena och Dals församlingar

Ansvarig för ungdomsverksamheten

Direkt: 0143-29864

SMS: 0730-789344

Mer om Peter Wigren…

Ungdomsansvarig och spindeln i nätet. Idésprutan i gänget. Alias: Nestor Kajan

Christer Staaf

Christer Staaf

Vadstena och Dals församlingar

Komminister

Direkt: 0143-29853

SMS: 0730-789337

Mer om Christer Staaf…

Prästen som alltid finns om du funderar över något eller behöver ett snack. Han har hört det mesta och blir inte förvånad över något. Alias: Fader Chris

Johanna Olovson

Johanna Olovson

Vadstena och Dals församlingar

Kyrkvaktmästare, Fritidsledare

Direkt: 0143-29865

SMS: 0730-789343

Mer om Johanna Olovson…

Tycker om ordning och reda. Älskar post-it lappar.

Fredrik Unger

Fredrik Unger

Vadstena och Dals församlingar

Webbredaktör, Kommunikatör

Mer om Fredrik Unger…

Musikansvarig. Har aldrig bråttom! Hans valspråk är "det är många halvtimmar dit". Alias: Glenn