Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Stöd i sorgen

Du är välkommen med din sorg. I alla tider har kyrkan mött sörjande människor och har därför stor och lång erfarenhet av just det. Du erbjuds både ritualer som hjälper dig genom den akuta sorgen och möjlighet till olika typer av stödjande samtal.

När någon i din närhet dör erbjuder Svenska kyrkan flera olika mötesplatser. En präst kan vara med dig vid en visning eller samling kring den döda, och kommer också att träffa anhöriga inför begravningen.

Det samtalet är till för att förbereda begravningsgudstjänsten men också för att, om du som anhörig vill, minnas den döda. Det finns tillfälle att prata om det liv som var och också om hur livet blir nu.

ljuständning och klockringning för att tacka och minnas

Efter begravning och jordsättning kan kyrkan bjuda in dig till tacksägelse. Då tänds det, under en vanlig gudstjänst, ljus för den döda och namnet läses upp. Vi tackar Gud för dem som lämnat oss och ber för dem som är kvar. Klockorna ringer, en gammal symbol för hur någons död präglar hela samhället runt omkring.

På Allhelgona bjuder de flesta församlingar in till en gudstjänst då namnet på de som dött under året läses upp och ett ljus tänds för dem.

Mamma med liten bebis tänder ljus i en ljusbärare.
Bild: Magnus Aronson/Ikon

Någon att prata med

Något som vi i kyrkan är väl medvetna om är att de flesta bördor lättar när man får prata med någon som förstår och lyssnar. Vi erbjuder några olika sätt som kan hjälpa dig.

Stöd genom samtal i din församling

I din församling kan du få samtala med en präst, diakon, eller andra sörjande i organiserad form. Det finns också helt öppna aktiviteter i de flesta församlingar, om du bara vill ha något att göra.

Sök din församling här

Dela sorgen med andra i en sorgegrupp

Många församlingar erbjuder också sorgegrupper, då de som förlorat någon får träffas och samtala. Tillsammans försöker man bearbeta sorgen och hitta en väg tillbaka till livet.

Här kan du läsa mer om hur sorgegrupperna fungerar

Jourhavande präst lyssnar när du behöver det

Ibland är det som svårast när det är som mörkast. Utanför kontorstid finns Jourhavande präst där för dig som behöver prata med någon som lyssnar. Du kan ringa 112 klockan 21-06. Det finns även ett digitalt brev som du kan skriva när som helst - du får svar inom 24 timmar. Måndag-torsdag klockan 20-24 finns också möjlighet att chatta med en präst.

Till Jourhavande präst

I alla samtal med en präst gäller den absoluta tystnadsplikten.

Här kan du läsa mer om tystnadsplikt

Så kan du vara ett stöd i sorgen

Vad ska man säga och göra när någon nära drabbas av sorg? Många känner sig osäkra. Vi tipsar om hur du kan vara ett bra stöd för sörjande vuxna och barn i din omgivning.

Om sorg

Hur sörjer man på bästa sätt och när tar sorgen slut? Präster och sörjande berättar om sorg utifrån olika perspektiv.