Ljusa rosor i gravvas med en vissen ros placerad framför gravsten.
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Begravning

Att sörja utgör en av de svåraste livskriserna, och den skapar frågor som varje människa söker svar på.

Sorg, saknad och besvikelse och uppgivenhet.
För alla människor känns det liknande vid avgörande, livsförändrande händelser, men sorgen är alltid personlig.

Vi i församlingarna finns till hands och ansvarar för att möta den sörjande med kärlek, respekt och tålamod.
Vid frågor kontakta församlingens präst.

Vä - Skepparslövs församling:
Kyrkoherde Bengt-Åke Månsson
sms: 0730-76 67 53

Köpinge församling:
Komminister Lisbeth Lindehagen
sms: 0730-76 67 55

Träne/Djurröd församling:
Komminister Simon Granath
sms: 0730-76 67 52

Ett sista farväl till den som gått bort

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra mellan er.

Den som dött får gå i frid

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

Minnesstunden ger tillfälle att minnas tillsammans

Efter gudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked och för många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.

Hitta din församling

Du kan enkelt hitta vilken församling du bor i genom att gå till sidan Sök församling och skriva in din adress.