Other languages with Google Translate

Planera för dop

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Här har vi samlat inspiration och tips om ni vill göra en festlighet av dopet!

HUR VILL NI HA DOPDAGEN?
När ni ska planera för dopet är det bra att börja med att fundera över hur ni vill att dopdagen ska se ut. Frågor som kan vara bra att fundera på är:

- När och i vilken kyrka ska dopet äga rum?
- Vill ni att ert barn ska ha faddrar?
- Vilka ska ni bjuda?
- Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten?

VÄLJ DATUM OCH BOKA IN
När ni börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum, ha ett datum i reserv om kyrkan eller prästen redan är bokad. Kontakta sedan Pastorsexpeditionen på 0474-10000 eller uppvidinge.pastorat@svenskakyrkan.se för bokning. Tänk på att vara ute i god tid!

Dopet kostar ingenting om det arrangeras i er församlings kyrka. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår.

Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster.

PRATA MED PRÄSTEN OM UTFORMNINGEN
Vanligen träffar man prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som kommer att hända under akten och för att bestämma dopets utformning. Har ni speciella önskemål kring dopet ta då upp dessa med den präst som ska döpa ert barn! Ibland finns det önskemål om att vara i en annan församling än den man tillhör. Ta i så fall upp dessa och resonera med prästen om vad som kan fungera praktiskt.

DOPKLÄDER
Vilka kläder som den som döps ska bära vid dopet är upp till var och en. Man måste inte ha några särskilda kläder men det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro.

LÅNA DOPKLÄNNING AV FÖRSAMLINGEN
I många församlingar kan man låna en dopklänning för ett spädbarnsdop. Är ni intresserade av att låna dopklänning kan ni meddela detta i samband med bokning eller till prästen som ska döpa ert barn.

VÄLJA SÅNGER
Ni får själva vara med och välja doppsalmer och dopmusik. Prästen och kantorn hjälper er gärna med detta! Ta upp eventuella önskemål i samtalet med prästen.

Här har vi samlat tips på doppsalmer!

Psalmer
Måne och sol nr 21
Gud som haver nr 193
Tryggare kan ingen vara nr 248
Guds kärlek är som stranden nr 289
Gud har en famn nr 381
Med vår glädje över livets under nr 383
Ett liv ur dina händer nr 384
I Jesu Kristi namn vi ber nr 385
Upp ur vilda, djupa vatten nr 386
Det gungar så fint när han bär dig, mitt barn nr 606
När du ser en droppe glittra nr 723
Du vet väl om att du är värdefull nr 791

Du kan hitta text till psalmerna och i vissa fall även lyssna till dem på http://www.svps1986.blogspot.com

VILL NI HA EN DOPFEST?
Dopet i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt, tillsammans med familj, släkt och vänner.

DOPFEST I FÖRSAMLINGSHEMMET
Om ni behöver en lokal att vara i kan låna försmalingshemmet. Detta är kostnadsfritt om föräldrarna eller någon av föräldrarna är medlemmar i Svenska kyrkan.

ATT TÄNKA PÅ...
Be släkt och vänner om hjälp! Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe?
Fotografering? Boka in en fotograf eller be en släkting fotografera.