Visitationstal i Danmark-Funbo församling, den 13 mars 2016

I mars 2016 visiterade domprost Annica Anderbrant Danmark-Funbo församling. Här kan du se ett bildspel från besöket och läsa domprostens visitationstal till församlingen.

Visitationstal i Sävja kyrka, Danmark-Funbo församling, den 13 mars 2016

Av domprost Annica Anderbrant

Jag heter Annica Anderbrant och jag har varit på visitation här i församlingen under den här veckan. Jag har som Carl von Linné fått resa runt i trakten, jag har besökt alla kyrkor och en del andra platser i Danmark-Funbo församling. Jag har träffat många människor och vi har talat om det som ni gör och om sådant som ni skulle vilja göra i framtiden. Allt det här kommer att skrivas ner i ett protokoll som skickas till er. Där får ni läsa och tillsammans fundera på om det är något som ni vill göra annorlunda. Då kommer också de andra formella protokollen som hör till en visitation. Allt verkar vara i mycket god ordning men lite tips finns som ni kan titta på.

- De gör så mycket bra i den här församlingen sa en mamma till mig i onsdags. Hon var här på musiklek tillsammans med sin lilla flicka och jag fick också vara med och sjunga några av sångerna. Då fick jag veta att det varje vecka kommer ungefär 200 familjer med barn i förskoleåldern för att träffas här i Sävja eller i någon annan av församlingens lokaler. Efter den här veckan känner jag att jag håller med den här mamman; det händer så mycket och så många bra saker här i er församling så det är alldeles omöjligt att nu tala om alla körer, undoms-och konfirmandarbetet, gudstjänster, gränslös stickning m.m. m.m. Så här kommer bara några axplock:

I Sävja kulturcentrum har diakonerna sina kontor och där samarbetar de med fritidsgården, biblioteketet och kommunens råd- och stödenhet. På fredagarna jobbar även en av församlingens fritidsledare på fritidsgården Det är ett mycket gott samarbete på kulturcentret där kyrkan ingår i ett arbete för hela Sävjas bästa. Det underströks av kommunens anställda som vi mötte; tack vare att kyrkan finns på plats kan så mycket mer bli uträttat. Särskilt de unga kan nu få ett mycket bättre stöd. Det krävs både mod och tålamod av kyrkans anställda att kliva utanför vår vanliga komfortzon – här visar ni många andra församlingar vägen.

Jag har också fått besöka era tre kyrkor. Här i Sävja har ni en modern kyrka, de i Danmark och Funbo är betydligt äldre men det är inte så länge sedan de renoverades så de känns väldigt fräscha. Tack vare era vaktmästare och kyrkvärdar som håller god ordning är kyrkorna välskötta och välkomnande. Allting finns på plats och det finns foton på alla saker i inventarieförteckningarna så det är lätt att hålla reda på om det är något som saknads. Vi hittade faktiskt några lampetter som varit försvunna men som nu dök upp under samtalets gång i Funbo.

En anledning till att ni har så rik verksamhet här i församlingen är att det är så många som vill hjälpa till. Det finns kompetenta anställda, engagerade förtroendevalda, men lika viktigt är att så många vill vara volontärer och göra en insats på sin fritid. Vi hade ett samtal om volontärarbetet häromkvällen och konstaterade att många sjunger i kör, andra hjälper till på språkcaféerna dit människor kommer för att öva på sin svenska. Andra att ber böner, läser texter i gudstjänster eller att lagar mat och kokar kaffe… och ordnar med korv och ketchup. I Bärby bor det människor som just har kommit till Sverige, i Åby bor andra som väntar på att åka härifrån. Det finns volontärer som hjälper till med att dela ut kläder, bjuder hem familjer på middag och en skidtur eller bara att är där som vänner till dem som nu går och väntar. Migrationsverkets personal uppskattar kyrkans insatser, det förstod vi vid vårt besök på Åby. Meningsfull väntan, det är något som både flyktingar och församlingsbor behöver. Vi firade pilgrimsmässa häromdagen och nyss en mässa med små och stora. Gudstjänsten är en vilo- och väntplats där vi får hämta kraft och vägledning både för våra egna livsresor och det uppdrag vi har som kyrka och församling.

Varmt tack till kyrkoherde Susanne, ordförande Agneta och alla andra för att jag och notarie Mats har fått vara hos er några dagar. Må Gud välsigna ert fortsatta arbete, så att ni som Maria, kan säga ja till den väg som Gud visar er.

Och så lämnar jag ordet fritt – så som traditionen bjuder Kyrkorådets ordförande Agneta Hellman tackar för inspirerande dagar som har hjälp till att se på församlingen. Hon betonar också att hon är stolt och glad över sin församling.

Bildspel foto: Mats Lagergren