Vila vid årorna – andlig teologi för diakoner, präster och biskopar

Hur odlar vi den andliga längtan som alla människor bär på? Hur kan vi utveckla en undervisande och lärande miljö som drar in oss människor i Jesu närhet på ett sätt som berör både hjärnan och hjärtat? Vad innebär det att växa i tro och hur hänger psykisk hälsa/ohälsa ihop med våra möjligheter till andliga utveckling? Det är några av de frågor som aktualiseras i Ruth Burrows författarskap och under fördjupningsdygnet på stiftsgården i Undersvik

Ruth Burrows är en pseudonym som karmelitsystern Rachel Gregory har använt i sitt författarskap. Syster Rachel, som fyllde 96 år i augusti 2019, skulle i korthet kunna beskrivas som ”Storbritanniens Martin Lönnebo”. Sammanlagt har hon publicerat 14 böcker och därtill ett stort antal artiklar om bön, andlig längtan, mänsklig mognad och mystik. En av hennes böcker finns översatt till svenska (Riktlinjer för mystisk bön, Karmeliterna, 1982). En annan av hennes böcker skrevs på uppdrag av ärkebiskopen Rowan Williams (Love Unknown, The Archbishop of Canterbury´s Lent Book, Bloomsbury, 2012). Den bok som framför allt har blivit en klassiker är hennes självbiografi, Before the Living God. Prayer and Practice (Sheed and Ward, 1975). Läs mer om Ruth Burrows längre ner på sidan.

Ruth Burrows perspektiv på undervisning och lärande kan beskrivas som både allmänmänskligt och kristocentriskt. Man kan säga att Burrows intresserar sig för människans trosutveckling från ax till limpa. Med hjälp av ett välutvecklat bildspråk beskriver Burrows hur en vag längtan kan bli nyckeln till en Kristusrelation som kan betecknas som mystik. Burrows presentation av utvecklingsprocessen inbjuder till samtal om vilken undervisning och vilket lärande som kan öppna dörrar för evangeliet i olika faser av en människas liv. Den frågan är central under fördjupningsdygnet.

Fördjupningsdygn

Tid och plats: Stiftsgården Undersvik 24 november 20.00 - 25 november 18.00

Att läsa: Inför samlingen på stiftsgården i Undersvik läser alla som ska delta i fördjupningsdygnet Michelle Jones bok The Gospel Mysticism of Ruth Burrows, Going to God with Empty Hands, ICS Publications, 2018. Hemsida: https://www.icspublications.org

Under fördjupningsdygnet samtalar vi i mindre grupper om det vi har läst.

Bild: Uppsala stift

Medverkande: Biskop Karin Johannesson inleder och avslutar dygnet. Hon fungerar också som samtalsledare under dagarna.

Den som vill kan förlänga vistelsen på stiftsgården med en egen retreatdag. Extra dygnskostnad tillkommer.

Reseförslag: För en hållbar gemenskap där tro och liv kan växa – Ta tåget till Järvsö! Alltid. Vackert. Nära.

Kostnad: 1 375 kr/person och dygn, vilket är helpension och enkelrum.

Antal platser: 15, först till kvarn.

Anmälan senast 25 oktober 2019 [ANMÄLNINGSLÄNK]
Avbokning senast den 26 oktober, därefter utgår 75% av kostnaden.

Kontaktperson: Lena Aune, e-post

Ruth Burrows

Syster Rachel lever i karmelitklostret i Quidenham, Norfolk. Inom sin klosterorden har hon varit såväl priorinna som novismästarinna. Den undervisning som hon delar med sig av i sina skrifter baseras på hennes egen livserfarenhet och det hon har lärt sig genom att vägleda andra människor.

Just nu aktualiseras Ruth Burrows kunnande lite extra genom två nyutkomna böcker. The Institute of Carmelite Studies i Washington D.C. har publicerat Michelle Jones introduktion till Burrows förståelse av den andliga längtan som alla människor bär på och våra möjligheter att växa i tro. (The Gospel Mysticism of Ruth Burrows. Going to God with Empty Hands, ICS Publications, 2018). Redan på 1980-talet skrevs en doktorsavhandling som analyserar Burrows erfarenhetsvärld (Gregoriana, 1984). Michelle Jones framställning kompletterar den avhandlingen på ett mycket förtjänstfullt sätt eftersom den också behandlar den undervisning som Burrows har bidragit med på senare år. Dessutom är Jones bok mycket pedagogiskt upplagd och förhållandevis lättläst. Förutom Jones introduktionsbok har en tematiskt upplagd antologi med ett urval av Burrows texter publicerats i Modern Spiritual Masters Series (Ruth Burrows. Essential Writings. Selected with an Introduction by Michelle Jones, Orbis Books, 2019).