Praktikant från Zimbabwe

Från och med 2015 har praktikantprogrammet gått i båda riktningarna.

Praktikant 2016

Praktiken genomförs under tre månader september-december med en praktikant, Rev Patricia Jabedu (pastor i Harare Highfields församling i Eastern Diocese) som kommer att placeras i Knivsta pastorat 15/9-12/12.

Harare Highfield församling är vänförsamling till Vattholma pastorat, vilket innebär att hon kommer att besöka dem under tiden hon är här.

Syfte och bakgrund

Sedan 2012 har Uppsala stift deltagit i ett SIDA-projekt där volontärorganisationer ges möjlighet att sända ut praktikanter till andra länder.

Stiftet har valt att koppla detta till vår vänrelation ELCZ i Zimbabwe. Två praktikanter har sänts ut varje höst.

Relationen mellan Uppsala stift och ELCZ präglas av ömsesidighet och det har därför varit naturligt att öppna för möjligheten att även ta emot praktikanter från Zimbabwe till Uppsala stift. Detta har möjliggjorts genom samverkan mellan Uppsala stift och Svenska kyrkan nationell nivå mellan vilka en överenskommelse gjorts att under tre års tid med start 2015 samverka i frågan.

Genom att ta emot praktikanter från Zimbabwe ges församlingar i Uppsala stift möjligheten till fördjupad reflektion och att få del av impulser från ELCZ. Ett sådant flöde är angeläget för såväl stift som församlingar.

Praktikant från Zimbabwe var en pilot under åren 2015-2017 som nu ska utvärderas

Kontakt och frågor görs till mona.keranen@svenskakyrkan.se