Världsdagen 2018

Temat för årets världsdag var:”Sverige är inte hela världen (men hela världen finns i Sverige)”.

Biskop Ragnar Persenius, Johanna Holmlund Lautmann (Sverigechef på utlandskyrkans avdelning) och Erik Apelgårdh (Senior advisor internationella avdelningen Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd) samtalar under Världsdagen 2018 Bild: Mona Keränen

I lördags genomfördes Världsdagen i Gävle med 83 deltagare och medverkande. Det är en inspirationsdag för alla som är engagerade i Svenska kyrkans internationella arbete i församlingar, pastorat och på stiftet.

Dagen inleddes med ett samtal mellan biskop Ragnar Persenius, Johanna Holmlund Lautmann (Sverigechef på utlandskyrkans avdelning) och Erik Apelgårdh (Senior advisor internationella avdelningen Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd) utifrån temat Sverige är inte hela världen.

Olika glimtar om vad som pågår i världen gavs sedan utifrån olika landperspektiv där bl.a. Gudmund Erling berättande om sitt arbete som ambulerande präst i Afrika och Christine Aveholt Franzén om sin tid som Sida praktikant i Zimbabwe.

Christine Aveholt Franzén berättade om Zimbabwe. Bild: Mona Keränen

Erik Apelgårdh avslutade sitt framförande om situationen i Irak med citatet ”The Kingdom of God is not about getting individuals to heaven, but of transforming the life on earth into the harmony of heaven” (Walter Rauschenbusch, Baptist, social activits, USA, 1861 – 1918)

Dagen avslutades med olika workshops med internationella teman såsom Seven sacred spaces i Svenska kyrkan i Melbourne, fred och försoningsarbetet i Israel-Palestina- mellanöstern  och den världsvida kyrkan, praktikant i Zimbabwe.