Tre snabba frågor

I söndagens högmässa i Uppsala domkyrka vigdes Sofie Halvarsson och Johan Norberg till präster i Uppsala stift. Vi ställde tre snabba frågor om deras tankar inför vigningen och sina kommande uppgifter.

Sofie Halvarsson och Johan Norberg Bild: Mats Lagergren

Johan Norberg

1. Varför ville du bli präst?
För att med Kristus som fördöme få möjlighet att göra skillnad.

Johan Norberg Bild: Mats Lagergren

2. Vad har du för känslor inför vigningen i domkyrkan?
Blandade. Det har hela tiden varit ett mål att sträva mot som nu går över i något annat. Det känns stort och spännande.

3. Vad ser du mest fram emot i arbetet som präst?
Att möta människor i sorg och glädje.

Efter vigningen tjänstgör Johan i Knivsta församling.

Sofie Halvarsson

1. Varför ville du bli präst?
För att förhoppningsvis få vara en trygg klippa och vara den som orkar lyssna och stå kvar när människor behöver det i livets olika skeenden. Detta grundar sig i min övertygelse om att alla människor är älskade och efterlängtade och att jag alltid haft en längtan och kall att få förmedla detta.

Sofie Halvarsson Bild: Mats Lagergren

2. Vad har du för känslor inför vigningen i domkyrkan?
Det känns pirrigt och samtidigt stort och lite ofattbart. Jag tror inte riktigt att jag kommer att förstå vad den där dagen innebär förrän jag är där, om ens då. Det är som att allt annat just nu är i periferin och jag har bara sikte på vigningen.

3. Vad ser du mest fram emot i arbetet som präst?
Jag tänker att Gud söker relation med alla människor och att många redan har erfarit detta på olika vis, men kanske tvivlar på om det duger till en tro, eller om deras gudserfarenhet räknas, eller om kyrkan är för dem. Där skulle jag förhoppningsvis kunna vara ett redskap för människor att sätta ord på detta, att få prata tro och få vara med att ge teologiska tolkningsnycklar.

Efter vigningen tjänstgör Sofie i Sandvikens församling.