Tre snabba frågor...

... till Sara, Jessica och Ellen som ska vigas till diakoner respektive präst i Uppsala domkyrka på söndag, om deras tankar inför vigningen och sina kommande uppgifter.

Från vänster: Sara Parkman, diakonkandidat, Jessica Sjöström, diakonkandidat och Ellen Andersson, prästkandidat

1. När bestämde du dig för att bli diakon/präst?

2. Vad har du för känslor inför vigningen i domkyrkan?

3. Vad ser du mest fram emot i arbetet som diakon/präst?

Sara parkman, diakonkanDIDAT

Bild: Sara Parkman
  1. Jag hade möjligheten att jobba som ungdomsvolontär i Svenska kyrkan i London och det var då jag började fundera på att bli diakon. Jag kände mig som rätt person på rätt plats när jag fick kombinera mina erfarenheter från servicebranschen med socialt arbete. Jag blev också väldigt inspirerad av diakonen som jobbade i församlingen, Maja Inde, när jag såg vilket viktigt jobb hon gjorde, och vilket förtroende församlingsmedlemmarna hade för henne.
  2. Nån form av skräckblandad förtjusning! Det känns otroligt stort att få bli vigd i Uppsala domkyrka, där så många redan gått före mig. Visst är jag lite nervös, men jag ska försöka minnas det vår lärare Margareta sa, nämligen att vi har så mycket förberedelser och studier och prestation att tänka på, men under själva vigningsgudstjänsten, då bärs vi av bön.
  3. Att få arbeta brett. Jag kommer få jobba med olika människor i olika skeden av livet. Dela glädje och sorg. Jag ser fram emot att få vara en medvandrare, det är ju helt fantastiskt att just jag ska få gå bredvid en liten sträcka i någons liv.

Efter vigningen börjar Sara sin tjänstgöring i Gottsunda församling.

Jessica sjöström, diakonkandidat

Bild: Jessica Sjöström
  1. En längtan efter att få arbeta med människor har nog alltid funnits där. Att bli diakon har däremot inte varit lika självklart. Ibland brukar jag beskriva min kallelse som ett frö som rotat sig med åren. Konfirmationen, Bomhus församling och Svenska Kyrkans Unga förde mig in i gemenskapen, tog mig i anspråk och gav mig möjlighet att växa i mig själv och i min tro. Ett arrangemang (Vägval) öppnade mina ögon för diakoni och under mitt år som volontär i Svenska kyrkan i Sydney blev känslan självklar; det är den här vägen (som diakon) jag vill vandra!
  2. Svindlande! Det känns nervöst, förväntansfullt, häftigt och aningen läskigt, haha. Men framförallt är det en enorm glädje och tacksamhet; tänk att Gud har lett mina steg hit. Vilken storhet. Vilken välsignelse.
  3. Hur ska en kunna välja? Hjärtat är fullt av engagemang, driv och nyfikenhet. Längtan är stor efter att få möta, stödja och stärka människor i utsatta livssituationer. Nog kommer en del saker att vara mer lustfyllda än andra, men i det stora hela ser jag mest bara fram emot att få komma ut och arbeta i församling.

Jessica kommer att göra sin tjänstgöring i Gamla Uppsala församling

Ellen andersson, prästkandidat

Bild: Uppsala stift
  1. Jag var 16 när jag började fundera på att bli präst men då någon gång i framtiden när jag var äldre och klokare. Men när jag var 20 så bestämde jag mig för att börja läsa teologi och pröva min kallelse på riktigt.
  2. Det känns otroligt stort och fantastiskt! Jag ser väldigt mycket fram emot dagen och att få dela den med många personer som är viktiga i mitt liv och som har betytt mycket längs vägen.
  3. Jag ser mest fram emot kyrkliga handlingar och framförallt dop. Men också att få komma ut och börja arbeta och lära känna min nya församling och alla församlingsbor.

Ellen ska efter vigningen tjänstgöra i Dannemorabygdens församling