Kan tro, kulturarv och lokal utveckling samspela?

Tillsammans med bland annat Hälsinglands museum och engelska Churches Conservation Trust (CCT) driver Svenska kyrkan Ljusnans pastorat ett projekt med målet att kyrka och lokalsamhälle ska hitta nya sätt att samsas i det religiösa rummet.

Bild: Sune Lindkvist

När kyrkan i Hamra byggdes 1872 hade samhället 428 invånare. Idag bor där 70 personer med kyrkan som sin enda offentliga lokal. Huvudnäringen är småföretagande, inriktat på natur- och jaktupplevelser. I regionen finns också Hamra nationalpark och Fågelsjö gammelgård. Förutom att hitta utökad användning av kyrkan vill projektet också undersöka möjligheterna att i samarbete med existerande parter etablera och erbjuda ett nytt turistkoncept för regionen.

Som en del i projektet invigdes den 7 juli utställningen ”Se och lefv! Hamra och Fågelsjö – Människor och bilder. En utställning i Hamra kyrka med bilder av Peter Hoelstad som handlar om arbete, kyrka och vardagsliv i finnmarkstrakterna och installationen ”Sorbus” av Sofia Tunek bland rönnarna på Hamra gamla kyrkogård. Utställningen pågår fram till den 18 oktober.

I samband med invigningen av utställningen passade Sune Lindkvist, stiftsarkitekt vid Svenska kyrkan i Uppsala stift, på att prova ”champing” (church camping). Ett koncept som engelska CCT driver sedan 2017. I samarbete mellan kyrkan och HamraVild erbjöds Sune en sängplats i sakristian och ett frukostpaket.