Carin blev namn nummer tolv

Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församling blev namnförslag nummer 12 som ny biskop i Uppsala stift.

I stiftets förslagslåda finns nu tolv namn, åtta män och fyra kvinnor:

Jonas Eek, opinionschef, Kyrkans tidning
Sven Hillert,
församlingsherde, Gävle Maria församling
Karin Johannesson, universitetslektor, Uppsala universitet
Jonas Lindberg
, enhetschef, Uppsala domkyrkoförsamling
Peter Lööv Roos, samordnare för interreliglösa frågor, Kyrkokansliet
Leif Nordenstorm, direktor, Stiftelsen Fjellstedtska skolan
Matts Sandström, kyrkoherde, Mora församling
Karin Sarja, kyrkoherde, Gävle pastorat
Kristin Windolf Granberg, domkyrkokomminister, Uppsala domkyrkoförsamling
Larry Wickman,
kyrkoherde, Ockelbo församling
Carin Åblad Lundström, kyrkoherde, Lagunda församling
Lars Åstrand, domkyrkokaplan och församlingsherde, Uppsala domkyrkoförsamling.

(Fredrik Fagerberg och Kenneth Nordgren som tidigare föreslagits har båda meddelat att de inte längre står till förfogande.)

Biskopsvalet inleds med ett nomineringsval i Gävle den 13 september 2018 för att få fram biskopskandidater. Nomineringsvalet är offentligt och inleds med en möjlighet för de röstberättigade att plädera för de personer som man önskar ska bli kandidater.

Den 16 oktober är det biskopsval och om någon kandidat får mer än 50 procent av rösterna är det avgjort, annars blir det en andra omgång den 6 november med de två som fick flest röster i första omgången.

De som blir biskopskandidater kommer att delta i en offentlig hearing den 9 oktober i Gottsunda kyrka. De kommer också att ges en möjlighet att leda en kvällsmässa i Uppsala domkyrka i slutet av september eller början av oktober.

Fram till nomineringsvalet den 13 september är förslagslådan öppen.

Kommentera: